Фармацевтите искат по-ниско ДДС на лекарствата с протест

DenNews.bg
17.07.2012
размер на текста:

И тази седмица няма да мине без протест. Главните герои днес са фармацевтите. Стотици бели престилки излязоха срещу новата лекарствена политика на здравното министерство. Техният мотив е, че предложените промени в нормативната база ще доведат до прекрояване на аптечния пазар в полза на монополистите в сектора, информира dnes.bg.
От Българския фармацевтичен съюз смятат, че публикуваният от Министерство на здравеопазването проект за намаляване на надценките за търговците на едро и на дребно на лекарствени продукти с 2% ще елиминира малкия и среден бизнес в търговията с лекарства и ще облагодетелства големите вериги със стабилни позиции на пазара.
Това пък ще доведе до необратими последици за достъпа на пациентите до лекарствени продукти и дори риска напълно да ги лиши от достъп до медикаменти.
Според председателя на Българския фармацевтичен съюз Мирослав Ненчев и сега България отделя най-малко финансов ресурс за аптеките, а за около две трети от лекарствата, заплащани от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), аптеките не слагат никаква надценка. В същото време пациентите в България плащат едно от най-високите нива на ДДС върху лекарствата в целия Европейски съюз, пише в становище на съюза.
Според Ненчев най-ефективният начин за постигане на по-ниски и достъпни за българския пациент цени на лекарствените продукти, е комбинацията от прякото договаряне между НЗОК и производителите на лекарства за предоставяне на отстъпки от цените на лекарствените продукти, съчетано с намаляване на ставката на ДДС за медикаментите.
В декларация, адресирана до президента, премиера, министъра на здравеопазването и до председателя на ЕК, фармацевтите посочват, че водената лекарствена политика е довела да намаляване на конкурентната среда в търговията на едро и на дребно и до създаване на вериги от аптеки и търговци със силни пазарни позиции.
От съсловието припомнят, че към момента в 39 общини няма аптека, сключила договор с НЗОК, заради липсата на интерес у дребните търговци. С предлаганото намаление на надценките броят им ще се увеличи, прогнозира председателят на съсловната организация.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети