Болезнени истини за провал ни чакат в новия евродоклад

DenNews.bg
17.07.2012
размер на текста:

Очаквано бягството на Братя Галеви е посочено като конкретен пример, че нещата у нас не работят.

Очакваните болезнени забележки от новия евродоклад най-вероятно ще се превърнат в реалност. Поне това прогнозира в. „Труд” с публикация базирана на части от доклада, с които разполага. Документът, който обхваща 5-те години след приемането ни в Европейския съюз-две години от мандата на Тройната коалиция и три от правителството „Борисов” ще бъде публикуван официално утре.
Еврокомисията цитира данни на Европол, според които родните престъпни групировки са едни от най-влиятелните в ЕС и действат на територията на 15 държави-членки.
Има известна похвала, че "напоследък има напредък в сътрудничеството с други членки на ЕС за пресичане на престъпления с презграничен характер".
В техническата част обаче пише, че напредъкът - основно обмен на оперативни данни, е нищожен предвид мащаба на организираната ни престъпност.
В доклада се чете, че различни групировки „упражняват значително влияние върху българската икономика - годишният оборот на 12-те най-влиятелни криминални структури е 1,8 млрд. евро. Това ограничава конкуренцията и чуждите инвестиции и осигурява платформа за влияние върху политическите процеси и държавните институции", пише „Труд”.
Единствената реална похвала от Брюксел е за провеждането на редицата полицейски операции. ЕК обаче констатира, че многото арести не доведоха до много дела.
Като цяло обаче за всичко останало в доклада оценката е отрицателна, твърди вестника, цитирайки черновата на документа.
Няма контрол на имуществото на висши държавни служители.
Очаквано бягството на Братя Галеви е посочено като конкретен пример, че нещата у нас не работят. Брюксел нарича това израз на "систематичните проблеми в налагането на закона".
"Няма политическа настойчивост за идентифициране и отстраняване на причините за този голям провал на системата", пише в черновата.
ЕК за пореден път сочи, че по твърде малко важни дела срещу организираната престъпност има присъди. А за последната година по 4 такива процеса обвиняемите бяха оправдани.
За слабите резултати според Брюксел вина носят и полицията, и прокуратурата, и съдилищата. Голям проблем са оценката и администрирането на доказателствения материал, многото непълни и слаби обвинителни актове, прекаленото уповаване върху косвени доказателства.

Вижте статията на ТРУД
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети