„Много добър” за дупнишките съдии от граждански НПО

Светлана Пилева-Блатска
16.07.2012
размер на текста:

Георги Милков и съдия Ели Скоклева. Снимка: dennews.bg

Съдиите в Дупница получиха оценка „много добър” 4,5 от неправителствени организации, които наблюдаваха работата на магистратите в Югозападна България в продължение на три месеца.
Очаквано заключението на гражданско наблюдение започва с Братя Галеви, преминава през нуждата от ремонт на сградата и завършва с препоръки за още по-голяма откритост в делата.
“На първо място съдът в Дупница е интересен заради случая Братя Галеви , които бяха уличени в за връзка с организираната престъпност, а в навечерието на тяхното задържане “се изпариха”, това е неоспорим факт, който не може да не се спомене”, коментира ръководителят на проекта Георги Милков. Той припомни, че именно заради бизнесмените и съмненията, че те са оказали натиск над дупнипшки магистрати Районен съд бе подложен на проверка от страна на ВСС. Инспекторите обаче не откриха никакви отклонения и нарушения.
Според гражданското наблюдение Районен съд-Дупница има сериозен напредък в отношение на етичното поведение, отчетността, публичността и прозрачността. По-слаб, съществен напредък е отчетен в правосъдието за деца и случайното разпределение на съдебните дела.
На фона на това обаче се отбелязва, че съдебните дела се разпределят винаги на случаен принцип без случаите, в които има конфликт на интереси.
На днешният финален за проекта брифинг с благодарност за свършената работа Георги Милков връчи грамота на председателя на районен съд Дупница- Ели Скоклева.
Ръководителят на проекта не пропусна да направи анализ на съдебната сграда, като заяви, че отвън тя е монолитна и стабилна, но отвътре е амортизирана и трябва да се направи сериозен ремонт, а не само козметичен. Според него, смяна на дограмата е от първа необходимост, но добрата новина е, че вече са договорени средства за обновяване.
Друга важна стъпка, за която трябва да се помисли, и то не само в дупнишкия съд е направата на съоръжение, което да позволява свободния достъп на инвалиди.
За да се избегнат конфликт на интереси препоръката е съдии, съдебни заседатели и служители да нямат лични отношения, родствени връзки и да не работят в един и същ съдебен район.
Една от забележките на Милков е насочена към декларациите за конфликт на интереси, където съпрузите на съдиите са посочени с инициали.
Не на последно място, една от важните препоръки е тази, че всяка интернет страница на съдилищата трябва да бъде преведена на английски език и по-бързото публикуване на съдебните актове там, което вече е изключително необходимо за нормална и качествена работа.
За по-голяма откритост от НПО препоръчват по време за заседание да има табели с имена на съдиите и заседателите, а на сайта да бъдат качени снимките им и телефони за връзка с говорителите на институцията.
Натовареността на съдиите в Дупница е висока. 12-те магистрати водят 7369 дела, като на месец всеки съдия гледа по 51,17 дела. Броят на свършените дела за миналата година е 6147.
„Любезни и търпеливи” пък е оценката за служителите в Дупница.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети