30 000 италиански яхти бягат от данъчните в чужди води

DenNews.bg
16.07.2012
размер на текста:

30 000 италиански яхти бягат от данъчните в чужди води, след като италианският премиер Марио Монти започна кампания за залавянето на нередовни данъкоплатци, пише “Дейли телеграф”, цитирана от dnes.bg.
Монти предприема този ход, за да намали колосалния държавен дълг /1,9 трилиона евро/ породи неочаквана неблагоприятна тенденция в Италия - голямото яхтено бягство.
Откакто данъчните започнаха операции срещу собствениците на луксозни возила, се забелязва тенденция все повече яхти, собственост на италианци, да бягат от Ботуша и да пускат котва за постоянно из пристанища на Лазурния бряг, Корсика, Словения, Хърватия, Черна Гора, Гърция, Тунис и Малта. След това техните собственици се връщат в Италия, а когато отново им се поиска да починат на яхтата си, те пътуват до нея с нискотарифни авиопревозвачи. Така те хем спестяват пари от пристанищните такси, хем не се набиват в очите на данъчните.
Според Асомаринас - Асоциацията на италианските пристанища, тази тенденция е довела до бягството само за тази година на 30 000 яхти и до загуби от 200 милиона евро от пристанищни такси и суми за гориво. Яхтеното бягство сложи край на плановете за изграждане на нови 30 000 пристана за яхти в Италия и хвърли тъмен облак върху онези 18 000 пристана, които се изграждат в момента в страната.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети