Съдия Тодорова е тема на извънредно заседание на ВСС

DenNews.bg
16.07.2012
размер на текста:

Уволнението на съдия Мирослава Тодорова ще бъде тема на извънредно заседание на Висшия съдебен съвет днес. На заседанието, което започва в 10 ч. се очаква ВСС да направи преглед на своята дисциплинарна практика по дела, които са били забавени.
Съдия Тодорова бе дисциплинарно уволнена на 12 юли, като това решение на ВСС доведе до първият протест на съдии в българската история.
Казусът предизвиква объркване в управляващите, като единствен позицията си не смени вътрешният министър Цветан Цветанов, срещу когото съдия Тодорова заведе дело за клевета.
Министърът на правосъдието Диана Ковачева си смени позицията по казуса с Мирослава Тодорова на 180 градуса за по-малко от 24 часа. Като последната за момента позиция на Ковачева е ВСС да преразгледа решението си. Премиерът Борисов определи решението на ВСС като "провокация срещу правителството".
Президентът Росен Плкевнелиев, който първоначално отказа да коментира казуса, също засили позицията си и коментира, че решението трябва да бъде преразгледано.
Това пък мнение на държавния глава днес бе коментирано от Цветанов, според когото президентът се е изказал „без да знае за какво става въпрос”.
"Той (б.а. Росен Плевнелиев) просто направи едно изказване, за да влезе духа на говорене на всички, които говориха преди него. Не мога да повярвам, че българският президент ще защити човек, забавил 50 дела и е лишил от правораздаване хора, които са направили отвличане, нанесли са щета на държавния бюджет в особено големи размери за ДДС, които 2007 година се е произнесла с присъда и 2011 г. се е произнесла с мотивите си", коментира Цветанов в студиото на БНТ тази сутрин.
Той отново припомни, че името на Мирослава Тодорова му станало известно когато към него се обърнали жертвите на престъпността.
„Трябва да се съобразим с взетите решения на ВСС и предполагам, че те са взети на базата на достатъчно факти”, изтъкна още Цветанов. Той упрекна и журналистите за неправилно поднесена информация за протеста срещу уволнението на съдия Тодорова в петък. Според него 200-те души, които се събраха на протеста са "адвокати от незнайно какви кантори и кои всъщност защитават в съдебния процес – дали не защитават тези, които са оправдани или тези които са се възползвали от забавянето на тези мотиви. Имаше и граждани, които аз съм виждал и по други протести. Те са като дежурни", посочи още МВР министърът.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети