800 хил. лв. глоба за община Дупница заради дискриминационни изисквания по европроекти

Даниела Методиева
14.07.2012
размер на текста:

Глоби от 800 000 лв. са наложени на община Дупница заради дискриминационни изисквания при възлагане на обществени поръчки за реализиране
На Община Дупница са наложени санкции за над 800 хил. лева за нарушения при изпълнението на европейски проекти, съобщи на пресконференция днес заместник-кметът по европроектите Красимир Георгиев. Наложените глоби от управляващите органи на проектите са три. Две от тях са заради заложени дискриминационни изисквания към кандидатите за изпълнение на обществените поръчки по проектите. Дискриминационното условие към изпълнителя на ремонта на пътищата извън регулация е било във фирмата да работят минимум 100 работници на трудов договор. В резултат на конкурса за избор на фирма се е явил само един кандидат. Санкцията за това е в размер над 490 хил. лева по проекта, което представлява 10% от стойността му, изпълняван е през 2008 година.
321 хил. лева е глобата, наложена на Община Дупница, по проекта за ремонт на седем училища и детски градини, изпълнен също преди четири години. Дискриминационно условие е било минимален приход на фирмата от 10 млн. лева годишно и ако в конкурса участва обединение от няколко фирми, всяка от тях е трябвало да има този приход.
35 хил. лева пък е глобата по проекта за създаване на социално предприятие в Дупница. Причината е надвишаване на максималната стойност. Освен това в рамките на изпълнението му общината е поръчала издаването на две книжки, които според заместник-кмета Красимир Георгиев не струват повече от 2-3 лева, а в проекта са били изписани по 120 лева. Така бившето общинско ръководство похарчило излишно 5 900 лева, които сега трябва да бъдат върнати на управляващия орган.
„Общинският бюджет обаче няма да бъде натоварен много с тези санкции”, уточни Георгиев. Санкцията по проекта за ремонта на училищата ще бъде платена със заем от фонд ФЛАГ. За довършването на проекта кметът Методи Чимев предлага да бъде изтеглен кредит в размер на 1 800 000 лева. Парите са необходими както за плащането на глобата, така и за извършването на вътрешните ремонти на училищата и детските градини.
Санкцията за ремонта на пътищата пък на този етап не е дължима. Причината е, че проектът не е реално приключен, тъй като е обект на съдебен спор между фирмите изпълнители и подизпълнители.
Всички санкции общината обжалва пред Административния съд, но не очаква положителен резултат. Според Красимир Георгиев глобите са основателни.

 

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети