ЕК иска нова справка по делата на Братя Галеви

DenNews.bg
14.07.2012
размер на текста:

Нова справка за делата срещу осъдените, но изчезнали в неизвестност дупнишки бизнесмени Пламен Галев и Ангел Христов-Геле трябва да бъде изпратена до Европейската комисия във връзка с мониторинговия доклад за България.
Поисканата от Брюксел справка е за общо 91 дела, а документът трябва да е готов до 18 юли и вероятно черновата му ще пристигне у нас само ден-два по-рано, съобщава вестник „Труд”.
Самият доклад е за 5-годишен период - от 2007 г. досега. Две от наблюдаваните години са на правителството на Сергей Станишев, другите три - на Бойко Борисов.
Без да има връзка с доклада, тази седмица у нас пристигат петима магистрати от Германия, Испания, Италия, Холандия и Франция. Те трябва да установят по какви причини обвинението се е провалило по 5 дела или защо те се бавят прекомерно. Процесите са по "Софийски имоти", за източване на европари от Марио Николов, за оправдания шеф на фонд "Земеделие" Асен Друмев, за осъдените Братя Галеви и невинните братя Маргини. Отсега е почти сигурно, че ЕК ще цитира тези случаи, а по тях не се вижда нещо положително.
С други думи - ако докладът е честен и обективен, той ще е и силно критичен към съдебната система, борбата с организираната престъпност и корупцията в България, пише „Труд”.
Точно 12 неразкрити убийства и два знакови опита за покушение, останали с етикета "неизвестен извършител", ще бъдат взети предвид от Еврокомисията в оценката за борбата с престъпността у нас. В списъка е най-старият атентат- убийството на прокурора Николай Колев отпреди 10 години. Извършителят не е ясен, но разследването не е спряно и от 2009 г. се води активно.
Още по-незавидна е съдбата на разследванията за убийствата на създателя на "Мултигруп" Илия Павлов (2003 г.), на сочения за бос на контрабандата Иван Тодоров-Доктора (2006 г.), на бившата шефка на столичната митница Шинка Манова (2005 г.). Всички те са спрени, а това на Павлов не е възобновявано от 8 години. Убийството на банкера Емил Кюлев също е в списъка на студените досиета и няма информация, че ще бъде размразено, въпреки изявленията на вътрешния министър Цветан Цветанов, че се работи по версията Кюлев да е жертва на разкритата банда "Килърите".
Все още никой не знае защо през ноември 2007 г., в навечерието на предишните местни избори, беше убит велинградският бизнесмен Бончо Запрянов. Нито пък кой застреля Емил Дамянов в столичния кв. "Обеля" и касоразбивача Йордан Цонков-Джиджи в "Люлин" през 2009 г. Спряно е и разследването на свързвания с убийството на Джиджи атентат срещу Кирил Попов. Мъжът беше разстрелян с автоматично оръжие на тиха уличка в кв. "Борово".
Разследването за смъртта на писателя с уклон към престъпния свят Георги Стоев е в девета глуха и от април е спряно. Това за смъртта на "колегата му" радиоводещ Боби Цанков все още не е последвало неговата съдба и поне пред Брюксел е докладвано като текущо. По случая от първите дни на януари 2010 г. бяха обвинени братята Маргини, но по-малкият Николай изчезна, и за убийството Цанков се издирва с червена бюлетина от Интерпол. Атентатът срещу бизнесмена Манол Велев и побоят над журналиста Огнян Стефанов също са в графата неразкрити, пише още "Труд".
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети