Съдиите им го казаха: Висш Съвет на Слагачите

DenNews.bg
13.07.2012
размер на текста:

Снимка: OFFnews.bg

Съдии издигнаха плакат „Висш Съвет на Слагачите” в първия за историята на страната ни протест на независимите български магистрати.
Повече от 100 съдии от Софийски градски съд, Софийски апелативен съд, Софийски районен съд и Висшия касационен съд, както и представители на правозащитни организации се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет в подкрепа на дисциплинарно уволнената вчера съдия Мирослава Тодорова. Съдийката, която заведе дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, бе отстранена ор работа с 19 гласа „за”, три „против” и двама „въздържали се”.
Съдия Нели Куцкова, говорител на Съюза на съдиите в България, съобщи, че във ВСС е внесена декларация на върховните съдии, които пишат, че дисциплинарното уволнение на Мирослава Тодорова е акт на саморазправа с един доказал се професионалист заради обществената му позиция, информира dnes.bg.
Протестиращите магистрати искат ВСС да отмени решението за дисциплинарното уволнение на Тодорова.
Искането е подготвено вчера след консултации със съдии специалисти в административното право и в трудово-правните отношения и беше подписано от много от присъстващите на днешния протест магистрати. Съюзът на съдиите пък внесе в деловодството на ВСС своя официална позиция на въпроса, както и подписаната от 51 съдии във ВКС позиция в подкрепа на съдия Мирослава Тодорова, информира БГНЕС.
От Българския хелзинкски комитет (БХК) обясниха, че ако това решение на ВСС бъде обжалвано във Върховния административен съд (ВАС), то би трябвало да бъде отменено, тъй като практиката показвала, че подобни дисциплинарни наказания трябва да се взимат след изслушване на провинилия се съдия. В този случай Мирослава Тодорова не е била изслушана от членовете на ВСС, като по този начин е било отнето правото ѝ на защита. От БХК обясниха още, че дори решението да не падне във Висшия административен съд, ако се стигне до европейския съд страната ни ще бъде осъдена, пише OFFnews.bg.
В 13:00 часа днес съдия Мирослава Тодорова ще даде пресконференция.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети