Съдии заливат ВСС с подкрепа за уволнената Мирослава Тодорова

DenNews.bg
13.07.2012
размер на текста:

Съдии, представители на неправителствените и правозащитните организации и обикновени граждани ще се съберат в 10 часа днес пред сградата на ВСС, за да изразят възмущението си от скандалното решение за уволнението на съдия Мирослава Тодорова.
Съдиите, които категорично подкрепят Тодорова не просто ще дойдат пред ВСС, но и обещават да отменят всички свои дела, насрочени за днес, информира БГНЕС.
Цели съдебни колективи от всички краища на България засипват Висшият съдебен съвет (ВСС) с писма в подкрепа на съдия Мирослава Тодорова, която беше уволнена дисциплинарно вчера. Мотивът на 19 от членовете на ВСС, които подкрепиха уволнението на съдийката, която преди месеци заведе дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, е че тя е бавила мотивите си по съдебни решения.

Според съдиите, изразяващи подкрепа за Тодорова, уволнението й създава впечатление за саморазправа с магистратите заради активна обществена позиция.
"Наложеното от Висшия съдебен съвет най-тежко дисциплинарно наказание на съдия Мирослава Тодорова поражда у нас сериозна професионална тревога за еднаквото третиране на дисциплинарните нарушения и адекватните наказания за тях. Ежедневната ни практика ни сблъсква с многобройни случаи на неспазени процесуални срокове, които не са получили дисциплинарна санкция. Отстраняването от съдебната система на съдия Тодорова, която е безспорен професионалист, създава впечатление за саморазправа с магистрат заради активната му обществена позиция."
Това е записано в декларация на Върховния касационен съд (ВКС). По-рано днес след решението на съвета, председателят на съда Лазар Груев напусна заседанието и отказа коментар. Предполага се, че той и главният прокурор Борис Велчев са от тримата, които са гласували против уволнението, пише dnevnik.bg.
От управителния съвет на Съюза на съдиите (ССБ), който Тодорова председателства, изпратиха становище, в което посочват, че "водени от убеждението, че всяко управление има нужда от коректив, сме считали за наш дълг да отправяме критики към порочните практики на Висшия съдебен съвет при администриране на системата както в този, така и при предходните му персонални състави".
Според тях уволнението й "не препятства пълноценното участие на съдия Мирослава Тодорова в работата на Управителния съвет и не засяга упражняването на функцията й председател на ССБ".
От организацията посочват, че съюзът винаги е отстоявал независимостта на българския съдия и се е противопоставял на опитите за противоконституционна намеса в работата на съда, в интерес на авторитета на съдебната система и на потребността на обществото от почтено правораздаване.
Според съдиите, доверието в съдебната система е немислимо без зачитане на правилата и авторитета на закона от висшия административен орган – ВСС.
"Буди недоумение използваният в случая подход при обезпечаване обективността на процедурата. Предвидената от закона конфиденциалност на производството до налагане на наказанието цели да бъде обезпечен авторитетът на действащия съдия, докато не е установено, при съблюдаване на предписаните гаранции, наличието на дисциплинарно провинение. По отношение на съдия Тодорова това правило бе пренебрегнато чрез разгласяване на самото образуване наобразуваните срещу нея дисциплинарни производства", пишат още от съюза.
От организацията отбелязват, че последното взето решение на съвета пренебрегва огласеното с влязло в сила съдебно решение на Върховния административен съд, "че ВСС е длъжен да осигури правото на участие на привлечения към дисциплинарна отговорност, преди да бъде взето решение по същество от пленарния състав".
"Възмутителен е фактът, че подобно действие се предприема по отношение на съдия Тодорова, която с личния си авторитет застава зад огласяване на проблемите в съдебната система. Виждаме опит за внасяне на разделение в съсловието на съдиите в момент, който е решаващ за бъдещото управление на съдебната власт. Този акт на ВСС не е просто обикновено дисциплинарно производство, а представлява разправа с хората, позволяващи си да критикуват статуквото."
ВСС не предприе мерки за създаване на еднакви условия на труд на съдиите, казват в декларация съдии от Благоевград.

"Считаме, че това решение не отчита обективните условия, при които работят съдиите в гр. София, в частност СГС . Това са едни от най-натоварените съдилища в страната, които именно заради прекомерната си натовареност не могат по тази обективна причина да постановяват в инструктивни срокове актовете по всичките си дела, факт който е добре известен, както на всичките членове на съвета, на гилдията и на цялата ни общественост", пишат съдии от Благоевградския район в подкрепа на Тодорова.
Според тях съдиите не могат и не следва да носят дисциплинарна отговорност заради неравните условия на труд, при които са поставени да работят и заради несъразмерността на натоварването си, тъй като органът, който е длъжен да обезпечи, поддържа и балансира тази съразмерност и равенство в условията на труд за всички съдии в страната по ЗСВ е именно ВСС.
"Въпреки правомощията си по закон, настоящият състав на ВСС до момента не предприе никакви съществени и адекватни мерки за създаване на еднакви условия на труд на съдиите в страната, включително и равномерно натоварване. Недопустимо е последиците от бездействието на ВСС в тази насока през петгодишният му мандат, да се използват като мотив за дисциплинарна репресия и да се вменяват във вина на съдиите, какъвто е и конкретният случай със съдия Тодорова", пишат още съдиите.
В писмото се посочва, че уволнението, което не обосновано с доказателства за виновно поведение "и при пълното пренебрегване на спецификата и прекомерната натовареност за съдебният регион, в който съдия Тодорова работи, създават съмнението за наличието на други мотиви и основания за това решение на ВСС, стоящи извън материалите по дисциплинарната преписка, което считаме за безпрецедентно и недопустимо в рамките на една демократична и съвременна европейска държава".
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети