Александър Дюлгеров: Казусът ВиК се превръща в истински фарс

DenNews.bg
12.07.2012
размер на текста:

Александър Дюлгеров

Казусът ВиК се превръща истински фарс. Аз съм свидетел на всички перипетии около доставката на вода по времето на управлението на д-р Панчо Панайотов и не мога да не взимам присърце сегашните волни изпълнения на местната управа.
Много добре си спомням зимата и пролетта на 1994 г. когато язовир Дяково беше празен, а Дупница беше отново на жесток режим. Тогавашната управа в лицето на д-р Панайотов взе крути мерки и намери изход въпреки всички трудности и пречки. Осигуряването на нужните количества вода беше победа за кметския екип, извоювана за 8 тежки години през двата мандата на д-р Панайотов.
Дупница получи тогава свободата от жестоките режими и шапката на Кюстендил и държавата, а сега се правят грешки, заради които може да пропилеем постигнатото.
Как така никой не се сети, че в изпитната комисия, която сега трябва да определи управителя няма нито един професионалист в тази област и хора, които са запознати с проблемите с водоснабдяването. Как никой не се сети да покани Малинов, Богданов, Симидчиев, Адриана Велева, Иван Диков, Панчо Панайотов. Предполагам че нямаше да откажат, за да дадат мнението си и като професионалисти и като хора, които помнят и водеха големите битки за ВиК и водоснабдяването на Дупница.
Проблемът с водоснабдяването на Дупница беше решен за години напред, но сякаш от година на година пропиляваме това наследство. Не само, че не се довършва започнато в полза на дупничани, но и се правят грешки.
В България няма друга община, която да е извоювала докарването на водата при такива тежки условия и с такъв успех. Д-р Панайотов успя да докара 1 милион кубика от язовирите Карагьол и Калин, въпреки съпротивата на кметовете на Сапарева баня и Рила и липсата на каквато и да е подкрепа от страна на държавата.
Престъпление е да погубваме това, което сме извоювали до момента, за да има една сигурна хранилка за политически назначения.
Водният режим остана в миналото през 1995 г., а опасността да пропилеем всичко сега идва и от това, че може да се направи грешка да минем към общия оператор. Дупничани трябва да осъзнаят, че общият воден оператор като Кюстендилска вода не се отчита, не представя инвестиционните си планове пред Общинските съвети и кметовете, авариите се отстраняват със забавяне, а при калкулирането на цената местната власт и хора нямат никакъв глас. Нали ако общият оператор беше нещо добро нямаше Бобов дол и другите общини да искат и да се стремят към отделяне в общински ВиК дружества. Ние го имаме и не трябва да го пропиляваме.
Пчеличките във ВиК са там, винаги са били там и са вършили работата си. Просто не трябва да се допускат назначения на близки и приятели и източването на дружеството като единственото печелившо. Проблемът с водните ресурси ще се задълбочава все повече, защото водата намалява, но това не е повод за грешки. Начело на дружеството трябва да бъде специалист в областта, печалбата не е толкова важна, колкото подобряване на системите и съоръженията.
Не е нормално, 15 г. по-късно някой хора да упрекват д-р Панайотов, че не е довършил пречиствателната станция. Ами защо не бяха намерени сили и пари за тези 2%, които са останали през всичките тези години.
Александър Перухов е от малцината хидроинженери не само в Дупница, така че той може би е човекът, които може да подобри техническата част, което и ни е нужно. Нека се поканят и старите специалисти да кажат мнението си, за да не стигнем там където бяхме преди 1991 г.-под шапка и на режим.
 

Най-четено

Темите от "Коментари"

Етикети