ВСС уволнява съдийката, която води дело за клевета срещу Цветанов

dennews.bg
12.07.2012
размер на текста:


Дисциплинарно уволнение на съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд (СГС) предлага дисциплинарният състав по висящото производство срещу нея, пише списание"Правен свят". Точката е включена в днешния дневен ред на Висшия съдебен съвет (ВСС). Мирослава Тодорова е председател на Съюза на съдиите в България и води дело за клевета срещу вътрешния министър Цветан Цветанов.

Това е второто дисциплинарно дело срещу Тодорова, образувано за по-малко от година, този път път по предложение на петима членове на ВСС - Пламен Стоилов, Иван Колев, Теодора Нинова, Вельо Велев и Кирил Гогев. Основанието за образуването му е системно неспазване на сроковете за написване на делата, а конкретният повод – забавено с 4 години и 8 месеца написване на мотивите по дело за отвличане, поради което то е било прекратено заради изтичане на абсолютната давност, към което бяха присъединени още две дела. Първото е за забавени с четири години мотиви по дело за убийство, по което извършителят е оправдан при условията на неизбежна отбрана, като оправдателната присъда е потвърдена от Софийския апелативен съд. Другото е за забавени мотиви по делото срещу Васил Маникатов, за когото се оказа, че докато лежал в затвора, бил третиран от администрацията като примерен затворник, били преместен на общ режим, а после – и в общежитието в Казичане, работил е като стахановец и е пуснат предсрочно, макар че присъдата от 8 години затвор, издадена му от съдия Тодорова, е за огранизиране на мрежа за разпространение на наркотици именно от затвора.

ВСС бе сигнализиран за първото дело от председателя на Софийския апелативен съд (САС) Веселин Пенгезов, който обаче не внесе предложение за наказание, та затова се нагърбиха петимата доброволци от ВСС. По-същественият въпрос с оглед дисциплинарната практика на ВСС е как така това дело не е излязло при ревизията на Инспектората на ВСС в Наказателното отделение на СГС през лятото на м.г., както и при проверката, направена по-рано от Софийския апелативен съд. За забавени дела от този период съдия Тодорова бе наказана в началото на годината с 15 % намаляване на заплатата за срок от две години, заедно с трима други свои колеги от СГС, сред които и председателката на съда Владимира Янева. За всички тях ВСС прецени тежестта на нарушенията съобразно броя на делата и срока на забавянето, без да отчита реалното натоварване. Към момента две от дисциплинарните наказания, наложени на съдиите Иван Коев и Владимир Астарджиев, бяха отменени от тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) като първа инстанция, заради нарушено право на защита – съдиите не са били поканени на заседанието на ВСС при обсъждане на дисциплинарните производства срещу тях, за да се защитат, докато там е бил представител на Инспектората като вносител. Със същия аргумент е отменено и наказанието на съдия Пламен Колев от СГС за забавени над 290 дела в срок, което е потвърдено от петчленен състав. Особено интересен акцент има в мотивите на тричленния състав на ВАС по делото на съдия Астарджиев, както и по делото на Пламен Колев – съдът обстойно обсъжда огромната натовареност на двамата съдии в контекста на забавата и наложените им наказания, като отбелязва, че ВСС изобщо не е изследвал този въпрос, а е трябвало, защото това е един от важните елементи за оценка на нарушението.

Делото по жалба на Мирослава Тодорова пред ВАС срещу наложеното й наказание от 15% намаляване на заплатата е обявено за решаване на 7 май т.г. и все още решение няма. Срокът е едномесечен, но по описаните по-горе дела съдът се произнесе доста по-бързо.

На въпрос на "Правен свят" към един от членовете на дисциплинарния състав, съдията Божидар Сукнаров, единодушно ли е взето становището на състава да се предложи уволнение на съдия Тодорова, магистратът отговааря, че не е имало никакъв проблем, но едновременно с това изрази учудване от въпроса, тъй като това становище всъщност нямало значение – то е само подпомагащо ВСС да вземе решението си, което единствено има значение. Г-н Сукнаров дори упрекнал колегите от „Правен свят” в правно невежество и че не познават процедурата, по която ВСС взема решенията си, след като отдават такова прекомерно значение на становището на дисциплинарния състав. Другите двама члена на състава са Светла Данова и Димитър Фикиин.

Напълно е възможно да е случайно съвпадение, че въпросът за дисциплинарното наказание на съдия Тодорова е поставен точно в седмицата, в която са в разгара си общите събрания за избор на нов Висш съдебен съвет. Но пък всички вече станаха подозрителни към всякакви съвпадения, при това – не без основание. В момента основният въпрос, който стои пред съдебната система, е дали ще се събере достатъчно енергия да се разбие статуквото, най-вече начинът за рекрутиране на магистрати във ВСС. А съвсем неслучайно Съюзът на съдиите в България, чийто председател е Мирослава Тодорова, стана лице на движението за промяна. И съвсем неслучайно проблемите й започнаха след като лично министър Цветан Цветанов публично я окачестви като свой опонент – в качеството й на председател на ССБ.

Случайностите всъщност са много повече и те минават през подозрително изчистения образ на този ВСС в очите на управляващите, които забравиха Красьо Черния и даже понечиха да наградят членовете на съвета с бонуси – за добра работа. За магистратите в системата те са някакъв сигнал, трудно е да се предвиди какъв ще е неговият ефект.
 Правен свят

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети