Два златни медала за Дупница от Спортния фестивал във Виена

Константин Соколов
11.07.2012
размер на текста:

Три отбора от Дупница взеха участие в Световния спортен фестивал във Виена. Баскетболен тим (момичета до 14 г), бейзболен (момчета до 15 г) и волейболен (момичета до 13 г) се включиха в състезанието, което събра общо 2500 участници от 27 държави. Младите спортисти от Дупница бяха ръководени от Петър Арбов, Симеонка Симеонова и Иван Пасков и отново се представиха на високо ниво. За трети пореден път отборът по бейзбол спечели златен медал от фестивала, а за втора поредна година и тимът по баскетбол заслужи първото място. Волейболният отбор, който е сформиран само от ученици от ОУ "Евлоги Георгиев" участва за първи път на Спортния фестивал, но се представи достойно, заемайки 6-ото място в крайното класиране.

За първи път на форума имаше и представители на Канада, Албания и Киргизстан.
„Нашите момчета и момичета, както обикновено се представиха на високо ниво и се завърнаха с два златни медала. Мога да кажа, че изживяването за децата бе невероятно и много полезно за тях. Откриването на фестивала бе като за Олимпиада, а да чуеш националния химн е най-голямата награда”, сподели Петър Арбов. Мениджърът на бейзболния Девълс допълни, че прави всичко възможно децата от Дупница да могат да участват в международното състезание всяка година. „Боря се това да стане традиция за Дупница, за да може нашите млади спортисти да изпитат тези невероятни мигове. Всичко там бе на изключително високо ниво и въпреки че програмата ни бе доста натоварена, на децата не им се тръгваше. Те имаха възможност да играят в страхотни спортни бази. Ученическата зала, в която се проведоха част от състезанията, разполага с всички екстри. Самият спортен комплекс пък е огромен, с над 10 футболни терена, плувни басейни и т.н.”, обясни още Арбов.


На фестивала във волейболния турнир България бе представена, освен от Дупница, още и от Варна, Свиленград, Хасково. Според Арбов самият контакт на нашите спортисти с чуждестранните състезатели е от голяма полза. „Ние българите там бяхме навсякъде заедно – и в състезанията и в забавленията. Срещнахме се с представители на различни страни, което бе изключително полезно за децата. Те успяха да почувстват тръпката да участват в такъв голям форум. Целта на фестивала не е да участват национални състезатели, а спортисти от клубовете, които иначе не биха имали възможността да се докоснат до подобна международна надпревара”, изтъкна Петър Арбов. Той разкри и че представители на волейболния отбор на Дупница са впечатлили треньора на тима от Германия с изявите си.

„Немският треньор много хареса някои от нашите волейболистки и може да се стигне до евентуална покана за тях. Миналата година пък постигнахме още по-голям успех в това отношение, след като две баскетболистки бяха поканени да играят в Германия с американски отбор. Те са част от този отбор и по този начин вратите към американски колеж са отворени”, заяви още Петър Арбов.
В знак на благодарност за съдействието на общинското ръководство за участието във Виена, Петър Арбов подари двата златни медала на кмета Методи Чимев.


 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети