С 30 бона гаранция освободиха от ареста варненския бизнесмен Манджуков

dennews.bg
11.07.2012
размер на текста:

Срещу парична гаранция от 30 000 лева варненският бизнесмен Борислав Манджуков днес бе освободен от ареста заедно с още четирима от своите авери от организираната престъпна група за контрабанда на цигари. От днес е на свобода и шефът на митница „Отоманци” Георги Владимиров-Фози, който плати за това 20 000 лева. Той и още един от групата- Асен Поборников бяха посочени, а днес бе и доказано, че са ръководители на престъпната група, в която влизат общо 7 души. Участието на бизнесмена Манджуков се е изразявало във финансиране на дейността на групата.
По-тънко минаха двамата братя Асен и Борис Поборникови, които платиха за свободата си по 10 000 лева.
Говорителят на специализираната прокуратура Божидар Димитров обясни, че за днешното си решение за освобождаване на четиримата от ареста Апелативният спациализиран съд се е позовал на чистото съдебно минало на четиримата арестанти.
Седмината участници в групата са задържани на 28 юни 2012 г. при специализирана операция на ГДБОП в София и Варна под ръководството и надзора на прокурор от Специализираната прокуратура.
Обвинения бяха повдигнати срещу Георги Тодоров Владимиров, Асен Алексиев Поборников, Борислав Иванов Манджуков, Борис Чавдаров Тасев, Пламен Стоянов Георгиев, Борис Алексиев Поборников и Олег Георгиев Падалски.
Георги Владимиров е началник на Митнически пункт Олтоманци, известен сред колегите си с прякора Фози. Преди две и половина години Владимиров бе уволнен като шеф на Митнически пункт Гюешево, но бе възстановен на работа от съда. Борислав Манджуков е варненски бизнесмен, собственик на веригата заведения „Версай“. Срещу него досега има заведени 48 висящи дела, предимно за измами. Нито едно от тях обаче не е приключило и Манджуков е с чисто съдебно минало. Повечето от членовете на групата са криминално проявени с регистрации за кражби, грабежи, измами, контрабанда на цигари, укриване на данъци.
Установените до момента щети за бюджета само от неплатен акциз са за около 3,5 млн. лева. С прокурорски постановления на всички участници в групата е наложено задържане до 72 часа. В Специализирания наказателен съд ще бъде внесено искане за постоянен арест на седмината.
На 28-и юни Специализираната прокуратура повдигна обвинения срещу седмината за участие в организирана престъпна група, създадена с цел за контрабанден внос и разпространение в страната на цигари без бандерол в особено големи размери. Делото срещу групата е образувано в Специализираната прокуратура през април 2012 г. Към него са присъединени две дела, образувани през 2011 г. във Варна и София, след като се доказва, че престъпленията по тях са извършени от участниците във въпросната престъпна структура.
Едното от досъдебните производства е образувано през август 2011 г. затова, че в складова база във Варна са намерени и иззети цигари без бандерол за 2 347 950 лева, внесени контрабандно от Гърция. Дължимият на държавата акциз за тях е 1 173 298 лева. През септември 2011 г. в софийското с. Герман са открити и иззети безакцизни цигари за 4 696 462 лева, за които дължимият акциз се изчислява на 2 345 100 лева. По делото „Герман“ през септември м.г. е привлечено само едно лице – Олег Падалски, на което днес е повдигнато и обвинение за участие в организирана престъпна група.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети