54-има загинаха от жажда на път към мечтаните брегове на Италия

DenNews.bg
11.07.2012
размер на текста:

Вълна от имигранти заля Италия и Южна Европа след размириците в Северна Африка. Хиляди бегълци обаче намериха смъртта си в морето. Снимка: Reuters

Пореден жесток инцидент увеличи статистиката на загиналите хора, потърсили спасение от размириците в Северна Африка с рисковано бягство към бреговете на Италия.
54-има имигранти са загинали от жажда, след като прекарали над 15 дни в открито море. Групата тръгнала от Либия с надуваема лодка, която започнала да издиша по средата на пътя. За трагичния край на историята спомогнали и неблагоприятни ветрове, които върнали плавателния съд навътре в морето точно когато бегълците били в близост до бреговете на Италия, пише dnes.bg, цитирайки Ройтерс и ИТАР-ТАСС.
Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) е информиран за случая, а подробности за трагедията е дал единственият оцелял по време на бягството. Мъжът, който е еритреец, e бил спасен от бреговата охрана на Тунис в състояние на напреднала дехидратация. Той бил забелязан от рибари да се държи за останките от лодката.
Мъжът се спасил и защото въпреки жаждата не се поддал на изкушението да пие морска вода, подобно на голяма част от загиналите. Солената вода не само не може да засити жаждата, но и спомага за по-бързата дехидратация.
Хиляди имигранти загинаха при опити да достигнат Южна Европа от Северна Африка с малки, нестабилни и често претоварени лодки. 170 души са намерили смъртта си само тази година при опит да достигнат Европа от Либия. 1300 имигранти са доплавали до Италия, а 1000 - до Малта, през 2012 г., посочва БТА.

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети