Паунов спъна водни проекти на Рила и Кочериново

Десислава Панайотова-Янкова
10.07.2012
размер на текста:

Георги Кабзималски

Кметът на Кюстендил Петър Паунов заложи капан на колегите си от другите общини, като провали учредяването на водната асоциация в областта. Най-потърпевши от бойкота му на учредителната среща в регионалното министерство в края на миналата седмица се оказват Рила и Кочериново, тъй като двете общини имат одобрени проекти за изграждане на пълен воден цикъл.
„До месец-два предстои да сключим договори за изпълнение и финансиране, но задължително по тях се иска становище от водната асоциация. Откъде ще търся това становище? От Паунов ли? Видях негови коментари, че вече му писнало да издържа другите общини в областта. Кой по-точно издържа, като всички си плащаме. В момента Паунов ни държи за заложници, за да осъществи отделянето си в собствено ВиК, което не може да направи вече две години. Действа от позиция на по-силния и макар че е адвокат, крие половината от законовите изисквания”, коментира кметът на Рила Георги Кабзималски.
Според него искането на кюстендилския кмет задължително в асоциацията да се включат Дупница и Сапарева баня, които са с отделни водни дружества, също е манипулация.
„Колегата е адвокат, и вярвам е чел закона. Там пише, че в асоциацията може да се включат и общините с отделно ВиК, но едва след учредяването на асоциацията. Така че в момента той крие цялата истина, като изтъква, че иска всички общини да са в асоциацията”, коментира още Кабзималски.
Самият Петър Паунов обясни пред dennews.bg, че не може да изпитва угризения за други общини още повече, когато защитава интересите на своята община.
„Не може да ми вменявате вина. Като пречим, нека ни изключат от асоциацията и ни позволят собствено ВиК. Ние имаме решение на ОбС от март миналата година за отделяне от Кюстендилска вода. Нашата позиция е или всички общини да са в асоциацията, или ние не искаме да сме част от нея”, каза Паунов.
На въпросите защо до момента Кюстендил не е успял да постигне отделяне и дали задължителното включване на Дупница и Сапарева баня не е свързано с финансово бреме за тях, Паунов отговори: „Не сме се отделили, защото нямаме разрешение от МРРБ. И да, нека и Дупница и Сапарева баня се включат в издръжката, а не само Кюстендил да е като магаре за другите”.
Паунов иска в Кюстендил да бъде проведен референдум по темата. Той изтъкна, че няма нищо против след отделянето към кюстендилското ВиК да се включат Невестино и Трекляно, а и други по-малки общини.
На срещата в края на миналата седмица Паунов не е присъствал лично. Общински специалист е представил позицията му, че Кюстендил няма да се включи в учредяването, докато не се включат Дупница и Сапарева баня.
„Дупница и Сапарева баня са си с отделни дружества и по закон не се иска участието им в асоциацията. Те се приемат за отделни асоциации и може да се включат на по-късен етап единствено, ако Общинските им съвети преценят, че това е в полза. Поведението на Паунов е подигравка. Искал да прави обществено обсъждане за нуждата от водна асоциация, а това вече е решено със закон. Европейците не ги интересува дали кметът на Кюстендил се сърди и какво мисли. За тях е важно да се спазват правилата, а в момента ние с колегата от Кочериново сме изправени пред невъзможност да реализираме проекти за които сме одобрени”, обясни още Кабзималски.
На 19-и юли ще има нова среща за учредяване на водната асоциация.
„Ние вече сме със сроковете назад, защото най-късно до 2 месеца трябва да подпишем договорите за водните цикли, а колко време ще ни трябва да учредим асоциацията, да изберем председател и наредба... Явно Паунов не мисли за общините от областта. Още повече, че той си направи канализацията и водопровода по ИСПА, а сега когато отвориха мерките за малките общини като нашите, вече не го интересува какво ще се случи”, коментира още кметът на Рила.
Според него водната асоциация „не е чак толкова лошо животно”, тъй като в момента Кюстендилска вода предава инвестиционните си планове и отчети само в МРРБ, тъй като е 100% държавно дружество. В асоциацията всяка от общините ще има контрол и право да достъп до тази информация, а държавата в лицето на областния ще има 35 дяла.
„И какво магаре е Кюстендил за другите общини, като всички си плащаме? Аз искам да питам Паунов, кат
 

Най-четено

Темите от "Рила"

Етикети