Кола бомба уби 85 души на погребална церемония в Сирия

DenNews.bg
01.07.2012
размер на текста:

Атентат с кола бомба уби най-малко 85 души по време на погребална церемония в сирийския град Замалка, който е близо до Дамаск, съобщават активисти и групи за защита на правата на човека, цитирани от Los Angeles Time.
Взривът е станал насред шествие на цивилни, събрали се да изпратят убит от правителствените сили мъж, пише news.bg. Бомбата била взривена, когато шествието преминавало покрай джамия. Данните за броя на загиналите не могат да бъдат независимо проверени, защото сирийското правителство е ограничило достъпа на журналисти в зоните на конфликт. Има обаче видеоматериали и снимки, които показват ужасната картина на нападението.
Десетки ранени, голяма част от тях в критично състояние, са откарани в полеви болници в околните градове, а жителите бяха призовани да даряват кръв. Един лекар, който се притекъл на помощ на пострадалите, е бил застрелян от снайперисти, съобщават още активисти.
Протестите и погребалните шествия в Сирия често стават сцени на нападения от стрелба и гранати, но активистите заявяват, че това е първият път, в който атаката е с кола-бомба.
До момента никой не е поел отговорността за нападението.
Вчера пратеника на ООН Кофи Анан обяви, че на срещата в Женева е постигнато международно споразумение за създаване на преходно правителство в Сирия.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети