Атакист номер 1 на Дупница номер 1 на шахтурнир

Константин Соколов
01.07.2012
размер на текста:

Снимки: DenNews.bg

Общинският съветник от Атака Методи Стойнев стана победител в открития турнир по ускорен шах в памет на Георги Авджийски. Състезанието бе организирано от ШК Капабланка и събра в Спортната зала в Дупница 64 шахматисти от цялата страна. Надпреварата се проведе по швейцарската система в 9 кръга, като победителят Методи Стойнев набра 7,5 точки и заслужи 200 лв от наградния фонд. Решаващ за успеха на Стойнев бе последният кръг, където той победи единствения гросмайстор на турнира и с най-високо ЕЛО Петър Дренчев от Локомотив Пд. Втори остана Георги Филев от ЦСКА, а трети дупничанинът Николай Милчев.
При жените номер 1 е Деница Драгиева (ЦСКА), на второ място се нареди дупничанката Стефи Бедникова (Капабланка), а трета е друга дупничанка Цветелина Спасова, която се състезава за отбора на Ивис (Сф). При 16-годишните победител стана Ради Данов от клуб Юрий Бендерев (Пк).


В класирането във възрастови групи до 14, до 12 и до 10 години пък първите позиции окупираха трима братя. Уникалното постижение бе дело на Владимир, Мартин и Антон Петрови от софийския клуб Шах 21, чийто председател е лекарят на националния отбор по футбол д-р Михаил Илиев. При ветераните пък шампион на турнира стана Димитър Карапчански от Сливен, втори е Петър Орев от София и трети Петър Лянгов от тима на Марица Изток (Раднево).
Основният организатор на надпреварата – президентът на ШК Капабланка Георги Бедников сподели, че е доволен от турнира и от факта, че е събрал голям брой участници.

„Всички останаха доволни от състезанието. На шахматистите им хареса, че турнирът се проведе в Спортната зала, където е по-просторно и подходящо за такава надпревара. Състезанието обаче бе доста изморително, тъй като за първи път го проведихме в цели 9 кръга и то за един ден. Доволен съм и че участваха толкова много шахматисти от цялата страна, това бе един от най-големите турнири в Югозапада”, заяви Бедников.
Георги Авджийски, в чиято памет се организира състезанието, е роден през 1932 г. и умира през 2003 г. Той е един от най-изтъкнатите шахматисти на Дупница, като е градски шампион за 1956 г. През 1959 г пък става окръжен шампион на Кюстендилско, като се утвърждава като един от най-силните шахматисти в тогавашния Софийски окръг. Георги Авджийски е обучил и редица свои съотборници като Венцислав Инкьов, Димитърчо Чавдаров, Георги Цветанов.
 

Най-четено

Темите от "Спорт"

Етикети