Гербери скочиха срещу своя, закриляла схеми на Ковачки

DenNews.bg
07.06.2012
размер на текста:

Венцислав Симеонов преди събранието на ГЕРБ, на което се явиха само 34 от членовете на партията.

Членове на ГЕРБ-Бобов дол скочиха срещу провалилия се кандидат за кмет и настоящ секретар на общинската структура Росица Борисова. Тежките обвинения, че Борисова, която в момента е общински съветник, прикрива с бездействие случаи на конфликт на интереси като председател на тази комисия към ОбС, дойдоха след събрание на герберите вчера.
Според герберите отчетно-изборното събрание е свикано в нарушение на партийния устав и единствената му цел е била налагането на Борисова като нов председател на мястото на досегашния общински ръководител д-р Борис Дашков.
Днес до Изпълнителната комисия на ГЕРБ и лидера Бойко Борисов бяха изпратени сигнали, подписани от 10 членове на партията и Венцислав Симеонов от общинското ръководство, с искане за спешна проверка на случващото се с организацията в Бобов дол.

Герберите са приложили към сигнала до Бойко и снимка, от която е видно, че на клуба няма поставено съобщение.


В сигнала до Бойко Борисов герберите изреждат редица доказателства, че под ръководството на Борисова и Дашков партийната структура в Бобов дол е доведена до колапс и е на крачка от самозакриване.
Най-тежките обвинения обаче са отправени към Борисова, а именно, че като председател на Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси към ОбС тя прикрива сигнал срещу хора на енергийния бос Христо Ковачки и съдружникът му в редица фирми Никифор Вангелов. Двамата са и създатели на партия Лидер, чиито представители са ОбС-шефът в Бобов дол Огнян Зарев, кметът Кирил Станчев и голяма част от общинските съветниците.
Още преди месеци Венцислав Симеонов е изпратил до Борисова сигнал със 100 страници доказателства, че Зарев, който е и управител на мините на Ковачки в Бобов дол, и кметът Кирил Станчев, минен шеф до влизането си в общината, са в ясно изразен конфликт на интереси. Посочени са имената и на общинските съветници Ангел Дивячки, Атанас Каптиев, Емил Емилов, Илиян Илиев, Елза Величкова, Иван Лазаров, Георги Георгиев и Петър Иванов.
Според Симеонов всички те се намират в преки, макар и добре прикрити, икономически и/или политически зависимости с Христо Ковачки и Никифор Вангелов.
В сигнала си Симеонов разнищва връзката на Станчев, Зарев и част от съветниците на Лидер с Ковачки. До момента обаче Борисова не е излязла със становище.
„Росица Борисова умишлено прикрива случващото се в ОбС и общината в Бобов дол заради личен интерес. Съпругът й, шофьор на ТИР, преди 3-4 месеца е назначен за шеф на смяна в рудник „Бабино”. От седмици в Бобов дол циркулират съмненията, че тя самата е готвена за шеф на ВиК-Бобов дол”, обясняват подписалите сигнала до Борисов гербери.
Освен до Борисова, Симеонов е изпратил сигнал до Комисията по установяване и предотвратяване на конфликт на интереси на национално ниво и оттам се очаква становище.
Най-фрапиращият случай за конфликт на интереси, прикрит от Борисова, е този с отдаването на общинската болница в Бобов дол под наем на фирма, свързана с Ковачки и Никифоров.
Докладната е внесена за разглеждане през месец февруари, като предложението е болницата да бъде отдадена за 60 лева на месец на фирма „Медико-дентален център-София”. Регистрацията на новооткрития клон на фирмата в Бобов дол се случва два ни преди самата сесия, като седалището е записано на адреса на МБАЛ „Д-р Стоян Сантев”.
Зарев и Станчев са участвали в обсъждането и приемането на докладната за даване под наем на болницата, без да са декларирали конфликта си на интереси, виден от свързаността им с Никифор Вангелов: Зарев като управител на „Въгледобив Бобов дол”, компания с едноличен собственик на капитала „Въгледобивна компания”, която пък е собственост на Никифор Вангелов; Зарев е управител и на „Въгледобивна компания;
кметът Станчев беше управител на „ Въгледобив Бобов дол” до 21.10.2011 г. и управител на „Въгледобивна компания” до 05.11.2011 г. ;
Част от общинските съветници от Лидер са били или са в трудово-правни отношения с Огнян Зарев и Кирил Станчев, респективно с Никифор Вангелов, като собственик на „Въгледобивна компания” ООД”, се обяснява в сигнала до Комисията за конфликт на интереси.
Освен това се сочат и политическите връзки чрез членство в партия Лидер, чиито председател на Националната контролна комисия е Никифоров, Зарев е зам.-областен координатор, а всички общински съветници и кметът на Бобов дол са избрани от листата на същата партия на изборите на 23.10.2011 г.
„В поредицата от действия на горните лица, заемащи публични длъжности на 10.01.2012 г. се свиква извънредно заседание на ОбС – Бобов дол , на 10.01.2012 г, следобед се свикват на извънредно заседание комисии на ОбС – Бобов дол , на 11.01.2012 г. на обяд се провежда извънредно заседание на ОбС – Бобов дол по странен начин се вписва една регистрация на клон на „МЕДИКО-ДЕНТАЛЕН ЦЕНТЪР ОЗОК”ЕООД – София в град Бобов дол от дата 09.01.2012 год. , при това на адреса на МБАЛ „ д-р Стоян Сантев „ ЕАД-град Бобов дол. Това странно съвпадение по време и място на регистрацията на този клон на „МЕДИКО-ДЕНТАЛЕН ЦЕНТЪР ОЗОК”ЕООД – София в град Бобов дол , оставя у мен убеждението, че собствениците на този медицински център са имали твърдата убеденост, че решението на ОбС-Бобов дол за отдаването под наем на болницата ще бъде взето”, казва в сигнала си Симеонов и уточнява, че апетитите на Ковачки, чрез Вангелов, Зарев и Станчев към МБАЛ „ д-р Стоян Сантев” датират още от 2008 г.
 

Росица Борисова и Юлиан Божанов
Кметът Кирил Станчев и ОбС-шефът Огнян Зарев

„Изрично съм посочил, че ако Росица Борисова не е компетентна да се произнесе по сигнала за конфликт на интереси е длъжна да го предаде на компетентните органи, но и това не се случва”, казва още Симеонов. Хората около него пък са убедени, че нейното бездействие в ущърб на ГЕРБ е продиктувано от желание да предпази кметския екип.
В писмото до Контролната комисия и лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, герберите от Бобов дол настояват за незабавна проверка в миньорския град.
„Ние не искаме нищо, освен уставът на партията да бъде спазван”, категорични са герберите. Те атакуват вчерашното събрание, защото то не е обявено в 7-дневен срок преди датата на провеждане. От близо 200 членове едва 34 присъстваха на събранието, а по време на гласуването вота си са дали хора, които не са членове на партията. Самото отчетно-изборно събрание е било свикано от областния координатор- депутата Валентин Микев.
„Разбрахме, че ще има събрание вечерта от частни разговори. Никой не знаеше дневния ред и дори се обадихме на председателя Дашков. Оказа се, че и той не знае за събранието. А обяснението, че събранието било обявено чрез съобщение на вратата на клуба на ГЕРБ е нелепо, защото такава бележка няма, а самият клуб не функционира от есента на 2011 г.”, обясняват герберите.
Въпреки тези и други нарушения на устава, посочени от герберите, събранието е излязло с номинации за нов председател на общинската структура. От тях става ясно, че д-р Дашков ще бъде сменен, тъй като името му не фигурира сред кандидатите. А номинирани са Росица Борисова, Юлиан Божанов и Димитър Кючуков.
„Той, последният, се хвали, че е член и на БСП. Ето до къде стигна организацията на ГЕРБ в Бобов дол. Загубихме драматично изборите, не се свикват събрания, няма отчети, не се събира членски внос. На практика организация няма. Ние не казваме, че искаме Борисова да бъде изключена от партията. Но това е възможно по устав. Нека Контролната комисия и Изпълнителната комисия проверят нещата и вземат решение за това ще има ли ГЕРБ в Бобов дол или не”, обясни гербер, близък на Симеонов.

 

 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети