Гърция се връща към ерата преди парите

DenNews.bg
06.06.2012
размер на текста:

Натискът на тоталната финансова криза в Гърция връща страната към ерата преди парите. Все повече гърци реагират на суровите икономии на правителството и драстично намалените заплати и пенсии, като се включват в бартерната система. В страната вече функционират редица безплатни сайтове за размяна на стоки и услуги, пише money.bg.
"Посветих 10 часа да поправям компютри на частни лица. В замяна на това един електротехник дойде да възстанови телефонната ми линия, бях подстриган, друг ми помогна да се преместя и дори взех уроци по испански", обяснява компютърен специалист пред АФП. Според него това е начин хората да се снабдят с това, от което имате нужда, когато икономическата система ги е изоставила.
В сайта за Атина са регистрирани около хиляда души, а 200 от тях са много активни членове, които редовно си разменят услуги.
Размяната обаче е много активна не само в интернет, но и на улицата. В Атина и редица градове вече функционират пазари без пари, на които всеки може да размени старите си книги, обувки или детски играчки срещу друга необходима стока.
Въпреки финансовите трудности, привържениците на размяната не изпадат в черногледство по отношение на евентуално излизане от еврозоната.
Според тях тези приказки са само сплашване и опит страната да бъде подчинена.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети