Високата цена на пластмасата измести метала при ромските набези в Дупница

6 нерегламентирани пункта в Гиздова махала разпределяли откраднатото в по-големи депа из цялата страна

Даниела Методиева
06.06.2012
размер на текста:

Два пъти по-високата цена на пластмасата е изместила метала при ромските набези към складовете за вторични суровини и контейнерите за разделно събиране на отпадъци в Дупница. Това разкри собственикът на най-големия пунк за изкупуване на вторични суровини в Югозападна България Кольо Илиев. Собственикът на „Феникс-Дупница” вчера за малко не е „олекнал” със 700 кг. пластмаса, откраднати и качени на конска каруца от двама роми от Гиздова махала.
„2-ма мъже и 3 жени вчера са установени в момент на извършване на кражба на около 700 кг пресована несортирана пластмаса от служител на фирмата, който е сигнализирал полицията в града. Местопроизшествието е обслужено от дежурна група, двамата мъже – П.А.,45 г., и Л.., П.,18 г. са задържани с полицейска заповед за 24 ч. Работата по случая продължава, изяснява се съпричастността на установените в обекта лица и към други противозаконни деяния”, гласи официалната информация от полицията.
Кольо Илиев обясни, че в ромската Гиздова махала имало цели 5 нерегламентирани пункта за изкупуване на крадената пластмаса от различни складове и най-вече от контейнерите за разделно събиране на отпадъци в Дупница. Оказва се, че от доста време те се изпразват много бързо през нощта, тъй като цената на пластмасата от 60 стотинки за килограм била далеч по-привлекателна от тази на килограм метал, който вече се търгува за около 38 стотинки. Според Кольо Илиев има и друга причина пазарът при изкупуване на отпадъци да се ориентира вече към пластмасата, тъй като къде що имало метал, той вече бил откраднат.
Кольо Илиев обясни и че многократно е изпращал сигнали до Министерство на околната среда и водите за този проблем, но досега няма никаква реакция.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети