Трима работници на взривения склад за боеприпаси са в неизвестност

DenNews.bg
06.06.2012
размер на текста:

Снимка: bTV/БГНЕС

Трима работници на склада за боеприпаси, който се взриви вчера в района на Петолъчката са в неизвестност. След минути започва акция за издирване им с безпилотни самолети и техника на военното министерство, тъй като около района на взривовете е установен 3-километрова зона на безопасност. От първите взривове вчера са последвали десетки вторични експлозии, две от които силни-регистрирани са към 1 часа и около 5 часа през нощта, информира vesti.bg.
Хиляди жители на община Стралджа изкараха безсънна нощ, селата в близост до взривения склад са били разтърсени като при земетресение.
Един от най-натоварените пътища в страната София-Бургас през Петолъчката е затворен, като движението е пренасочено през обходни маршрути.
8 души са пострадали при взривовете, информира bTV, по данни на други медии обаче броят им е 9. Ранените са настанени в болници в Ямбол и Сливен, без опасност за живота.
Около 150 души, предимно жени, болни и малки деца, са евакуирани в село Блатец. Те са от село Горно Александрово и са настанени в училище "Св. Климент Охридски".
Предстои да се направи пълен оглед на най-близките села, за да се преценят нанесените щети. В стралджанското училище се настаниха евакуираните жители на Лозенец. До късно през нощта полицейски блокади препречваха достъпа да Лозенец и Горно Александрово.
Няма повишение на вредните емисии във въздуха, нито замърсяване на водата, показаха измерванията на мобилната станция, разположена в село Лозен. Измерванията и пробите продължават през целия ден.
В складовете е имало стари снаряди и боеприпаси, предназначени за утилизиране. Собственик на складовете е софийската фирма - Берета трейдинг. "Там няма, никога не е имало и няма да има някакви опасни вещества – нито химически, нито биологически, каквото и да е", каза Десислав Делев, собственик на Берета трейдинг, пише БГНЕС.
По данни на bTV вече са установени нарушения от страна на фирмата.


 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети