Топ стратег на Ал-Кайда убит в Северен Пакистан

dennews.bg
05.06.2012
размер на текста:

Един от топ стратезите на Ал-Кайда Абу ал-Либи и втори по значимост в мрежата след лидера Айман ал Зауахири, по всяка вероятност е загинал при атака на безпилотни самолети в северозападен Пакистан, съобщава Ройтерс, позовавайки се на информация от пакистанските разузнавателни служби.
Според американски източници при вчерашната атака в Северен Вазаристан основната цел на въздушната атака е бил именно Либи, който е либийски духовник и дипломиран инженер-химик. Досега няколкото опити да бъде ликвидиран по време на въздушни атаки, се оказаха безплодни. Освен него, при атаката са били убити още 6-има бунтовници.
Пакистанските разузнавателни служби изразяват увереност, че именно Либи е бил сред седемте бунтовници, загинали при вчерашните бомбардировки.
Според Ройтерс официално лице от разузването е заявило, че пакистанските власти са прихванали телефонен разговор, отнасящ се за Либи.
„Прихванахме няколко разговора между бунтовници. Те разговаряха за смъртта на „шейх", каза представител от пакистанското разузнаване, имайки предвид титлата, която се дава на старши религиозни лидери. Те не споменаха името на този човек, но ние проверяваме с нашите източници в района и вярваме, че се отнася за Либи", допълни представителят.
Според информацията Либи е бил сериозно ранен от ударите и закаран в частна болница, където по-късно е починал.

 

 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети