Общинските съвети масово в конфликт на интереси

DenNews.bg
04.06.2012
размер на текста:

Масово Общинските съвети в страната работят в конфликт на интереси, а най-честите нарушения са в процедурите за възлагане на обществени поръчки, ползването на общински имоти и назначаването на близки и роднини на работа.
300 проверки са образувани по сигнали в Комисията за предотвратяване и установяване на конфликт на интереси, става ясно от отчета й за първата година работа.
"Работата надмина нашите очаквания", заяви председателят на комисията Филип Златанов, цитиран от bTV.
В Монтана, например, съпругата на заместник-кмета печели над 80% от обществените поръчки. Кметът на Берковица пък е назначил снаха си за одитор и тя го проверява.
Фрапиращи примери има и в министерствата. Оказва се, че служители на Министерството на околната среда и водите, които са работили по еврофондове, когато напуснат, консултират същото това ведомство.
„Съдебна процедура за установяването на конфликта на интереси е много бавна и трябва да се ускори задължително”, смята Златанов.
До момента комисията има 71 решения, а по 30 случая е установен конфликт на интереси. В 29 от случаите се водят съдебни дела.
Към момента по изчисления на комисията тези, които трябва да се съобразяват със закона за конфликт на интереси, са над 100 000 души - от законодателната, изпълнителната, съдебната и местната власт.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети