Рожден ден на 7-годишно вдигна на юруш съседи на Гиздова махала

Десислава Панайотова-Янкова
29.06.2012
размер на текста:

Рожден ден на 7-годишно от най-големия ромски квартал в Дупница Гиздова махала вдигна на юруш съседите им от най-големия квартал жк „Бистрица”.
Макар свикнали със сватбите от по 3 дни и вечните купони в ромаската махала, читатели на dennews.bg се свързаха с екипа ни малко преди 1 часа снощи. Изнервени хората обясниха, че два пъти са се обаждали на тел. 112 и веднъж на прекия телефон на полицията в Дупница.
„Няма да свикна и да се примиря с този терор никога. Не може когато се оплакваш в община или полиция да ти отвръщат: „Не сте ли свикнали вече”. Не, не сме. И нямам намерение да свиквам. Трябва да си продам жилището, защото някои хора не ходят на работа и мислят само за купони и музика, а полицията и общината не могат да наложат ред? Детето ми в момента е болно, не може да заспи от музиката. Аз утре съм на работа. Съседите ми са на работа, а ето на какво сме подложени в средата на работната седмица. Утре нали мога да си отрежа главата или да объркам документ, защото са ми късали нервите в собствения ми дом... Кой ще ми успокоява детето и сега и утре, когато ще му е още по-лошо, защото няма да се е доспало”, обясни изнервен баща. За доказателство той дори ни изпрати и клипче на което ясно се чува, че музиката от ромския празник кънти в блоковете под Гиздова махала с изпълнения на живо.
Днес потърсихме за коментар общината и полицейският шеф на Дупница Борислав Динев. Говорителят на кмет Методи Чимев Даниела Годинова обясни, че е от страна на празнуващите е било поискано и съответно получено разрешение за продължаване на празника до 2 часа след полунощ.
„Майката на детето, чиито рожден ден е празнуван, е поискала разрешение празникът да продължи от 20 до 2 часа. Заявлението е подадено на 25 юни. По наредба на следващия ден комисия от общината е посетила улица „Люляк”. Съставен е протокол, под който са се подписали 13 съседи на семейството, с което са удостоверили, че нямат против мероприятието да продължи след 22 часа. На 27 юни е издадено разрешение. В него обаче е записано, че след 22 часа трябва да се ограничи силата на звука и да не се допуска нарушаване на обществения ред. Така че, полицията е трябвало да реагира на подадените сигнали, защото разрешителното дава право хората да си седят и да се веселят, но не и да пречат на обществения ред”, обясни Годинова.
На телефоните обаждания, дежурният полицай Анадолийски е обяснил, че празнуващите са били посетени от патрул, но са показали разрешително.
Както обясни Годинова обаче въпросното разрешително не допуска нарушаването на обществения ред и безпокойството на гражданите, въпреки че позволява сбирката да продължи и след 22 часа.
„Мястото е посетено от патрул. Домакините са били предупредени. Не сме съставяли актове, но са издадени предупреждения”, коментира от своя страна Динев.
„Много благодаря и на кмета и на полицейския шеф, че са толкова загрижени за данъкоплатците. Благодаря им, че така са организирали нещата, че да се чувстваме добре в домовете си”, както обикновено след подобна нощ са саркастични в подножието на Гиздова махала.


 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети