Колко здрави са белите ви дробове?

DenNews.bg
27.06.2012
размер на текста:

В световния ден на спирометрията и у нас всеки може да разбере доколко добре може да диша. Тази инициатива на Българското дружество по белодробни болести (БДББ) предоставя безплатна възможност на българите да научат за състоянието на белите си дробове, съобщава news.bg.
Безплатно измерване на дишането ще има днес в София, Пловдив, Варна, Стара Загора, Видин, Плевен, Русе и Троян. Изследването може навреме да помогне за диагностициране на различни белодробни заболявания. То е безболезнено и отнема по-малко от 10 минути.
Изключително внимание трябва да обърнат хора, които кашлят много и остават без въздух, когато вървят бързо. Пушачите и хората над 40 г. също влизат в рисковите групи. В България хората са свикнали да обръщат внимание на едно заболяване само, когато се появят оплаквания, така е и при белодробните проблеми.
Само през миналата година в рамките на Световния ден на спирометрията са установени стотици отклонения от нормите. Това наложило консултация със специалист и са стартиране на съответното лечение.
Белодробните болести заемат първо място в общата заболеваемост и са сред водещите причини за смърт, а прогнозите са за нарастване на честотата им в бъдеще. В това число попадат и астмата, и Хроничната Обструктивна Белодробна Болест (ХОББ). Алкохолът, цигарите, обездвижването и лошият режим на хранене са четирите основни фактора допринасящи за по-голямата част от хронични увреждания и смъртни случаи в света. Световният ден на спирометрията е открит в 10:00 часа на Централния площад в Пловдив от известните групи „101 каба гайди" и „100 каба гайди" и последван от измервания на дишането (спирометрии), които ще се провеждат през целия ден в големите градове..

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети