ТЕЦ „Бобов дол” прави завод за строителни блокчета от пепел

dennews.bg
23.06.2012
размер на текста:

ТЕЦ „Бобов дол” кандидатства пред европейски програми за изграждане на цех за производство на строителни блокчета от отпадната пепел от производството на централата.
За строителството няма да бъде извършена Оценка на въздействието на околната среда, указва решение на екоминистерството. Самото решение е подписано от министър Нона Караджова в средата на миналия месец.
„Това не е толкова важно за нас, колкото дали намерението ни ще бъде одобрено за финансиране по програмите за зелена енергия”, коментира за dennews.bg заместник-директорът на централата Владимир Владимиров. Той не пожела да разкрие каква е стойността на инвестицитята. От обществено достъпната информация става ясно, че в производството на блокчета от аериран автоклавиран бетон ще се влага част от промишлените отпадъци на ТЕЦ „Бобов дол”, най-голямата част от които –над 67 тона летящи пепели.
В докумените от МОСВ става ясно, че за производството ще се необходими около 45 000 кум./м вода, които ще се взимат от река Джерман и Дяково.
До момета няма постъпили жалби или възражение срещу изграждането на завода. Бобоводлци обаче правят паралел с опита за изграждане на подобен завод преди 20-ина години. Тогава изпълнението е било поръчано на Минстрой, но заводът е спрян след като се оказало, че произведените блокчета са радиоактивни.
„Няма такава опасност и поводи за тревоги, защото тогавашното и сегашното производство са коренно различни”, коментира Владимиров.


 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети