Европа опроверга безоблчаните коментари на Борисов и Дянков

DenNews.bg
22.06.2012
размер на текста:

Премиерът Бойко Борисов и финансовият министър Симеон Дянков са прочели и представили некоректно последния доклад на Европейската централна банка, като обявиха, че България е от малкото държави, покриваща всички изисквания. Това става ясно от официална позиция на ЕЦБ.
„Интерпретациите на финансовото министерство са некоректни, водещи до извода, че България е покрила всички критерии, са некоректни”, категорични са от ЕЦБ в отговор на запитване на БНР.
Съобщение, че страната ни „изпълнява всички критерии за членство в еврозоната“ беше изпратено на 19 юни от Министерството на финансите до медиите. В него се твърдеше, че това показвали данните на Европейската централна банка.
Ден по-късно – в сряда, на редовното правителствено заседание премиерът Борисов заявява същото пред министрите си. Това става ясно от публикуваната днес стенограма, пише OFFnews.bg.
„В Доклада за конвергенцията показателите са за периода април 2011 – март 2012 година и тези стойности не могат да се пренасят за никакъв друг период, както е представено в прессъобщението на българското финансово министерство“, пише в писмото си ЕЦБ. Според институцията „пресмятането не е механично и изисква внимателен анализ за възможни отклонения“.
„Освен това българският лев не участва в механизма ЕРМ 2 за обменния курс“, където трябва да се следи поне 2 години. Следователно България не отговаря на критериите по член 104 от Договора за функциониране на ЕС, посочват от банката във Франкфурт.
„Заключението – дали една държава е постигнала високо ниво на устойчива съвместимост или не – се прави не само въз основа на механичното изпълнение на числовите критерии, а се взимат предвид и други фактори“, казват още от ЕЦБ.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети