Поредна комисия търси заплати за закритата болница в Бобов дол

Десислава Панайотова-Янкова
21.06.2012
размер на текста:

Поредна комисия ще опита да разплете безизходицата в закритата преди повече от година болница в Бобов дол. Свикването на комисия и искане на справка от управителя д-р Красимира Василева е единственият отговор от страна на Общински съвет, след като до местния парламент бе депозирана и разгледана докладна от бившия персонал с искане за изплащане на заплатите. Около 70 души, освободени от работа през месец март 2011 г., все още чакат заплатите си, като натрупаното до момента задължение към тях е близо 140 000 лв. Всеки месец се трупат и лихви, както и неизплатени заплати на управителя д-р Красимира Василева и главния счетоводител, които единствени останаха на работа след прекратяване на дейността.
Според бившите служители, свикването на комисията е само отлагане на новината, че пари за заплати няма.
При разглеждането на докладната на вчерашната сесия, председателят на ОбС Огнян Зарев обясни, че финансовото положение и на болницата, и на общината са изключително тежки. „Не разбирам обаче защо по решение на бившия кмет Грети Алексова болницата е била принудена да изплати 10 000 лв. хонорар на адвокат, вместо парите да отидат към хората”, обясни Зарев.
Всъщност посочените от него 10 000 лв. са били последните пари влезли по сметката на болницата, обясни за dennews.bg д-р Василева. Адвокатът е нает да защитава интересите на болницата по делото по обявяване в несъстоятелност на болницата по искане на цесионната фирма „Ню Експрес финанс”, на която бизнесменът Христо Ковачки е прехвърлил вземанията на „Въгледобов Бобов дол”, която пък е най-големият кредитор на лечебното заведение.
Всъщност от датата на закриването, МБАЛ „Д-р Стоян Сантев” няма никакви приходи, въпреки че с решение на бившия Общински съвет общината е задължена да изплаща по 12 500 лв.
„Освен месечната помощ от 12 500 лв. от миналия мандат има решение, според което общината трябваше да отпусне още 17 000 лв. еднократна помощ. От нея 10 000 лв. трябваше да се върнат в болницата, а с другите 7 000 лв. да се доплати на адвоката. В името на истината докато няма решение за обявяване в несъстоятелност не може да предприемем кой знае какво. А знаем в България делата колко време се точат”, коментира още управителят на МБАЛ.
Единствената надежда за бившите служители е, че при евентуално покриване на задълженията от страна на болницата първите, които трябва да получат парите си са работниците, след това държавата и на трето място кредиторите.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети