Оправдаха Мургина

dennews.bg
20.06.2012
размер на текста:

Оправдаха бившата шефка на Националната агенция по приходите Мария Мургина. Припомняме, че на 25 януари миналата година състав на Софийски градски съд я призна за виновна по 2 от повдигнатите й 4 обвинения и я осъди на 4 години затвор, съобщава news.bg.
Първо, бившата шефка на НАП беше обвинена за това, че през юни месец 2006 г. в качеството си на изпълнителен директор на НАП е нарушила служебните си задължения и е издала незаконосъобразни указания на главен данъчен инспектор Лидия Андреева, чрез която е намалено данъчното задължение на фирма “Плевен 1999”. Това е довело до значителни щети на републиканския бюджет в размер на над 1 300 000 лева. По това обвинение съдът постанови присъда от четири години лишаване от свобода ефективно.
Другото обвинение, по което Мургина беше осъдена е за това, че е принудила против волята й бившата шефка на НАП-Силистра Милена Цолчовска да подаде молба за напускане на заемания пост. Заплашила я, че в противен случай ще бъде дисциплинарно уволнена.
Днес САС в състав - председател съдия Мария Митева, Валя Рушанова и Алексей Трифонов отмени присъдата на градския съд в осъдителната й част и оправда Мургина и по двете "оцелели" на първа инстанция обвинения.
"Рано или късно, истината винаги излиза наяве", каза Мургина, след като чу присъдата, която не е окончателна и може да бъде протестирана от прокуратурата пред Върховния касационен съд.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети