Сапаревобанци надуват свирки пред парламента

Десислава Панайотова-Янкова
20.06.2012
размер на текста:

Шествието, организирано и спонсорирано от коалицията „Природата за хората и регионите” наду свирки пред парламента. Въпреки че протестът е в работен ден и в работно време хиляди хора са транспортирани от планинските общини до столицата.
Митингът, в който дейно участие имат сапаревобанци, начело с кмета Сашо Иванов, е предвождан от булдозер. Оркестър озвучи площад „Независимост”, а протестиращите извиха хора.
„Ние сме донкихотовци! Искаме да живеем като нашите братя в Австрия и Германия”, извика с пълно гърло бившият ОбС-шеф на Сапарева баня Венчо Златанчев, който има честта да открие митинга пред НС.
„Смешен е вече крокодилския плач на псевдоеколозите. Еколозите са тука! Ние сме истинските еколози! Какво че ще се направят просеки в планината. Те ще спасят гората, ако има пожар!”, каза още Златанчев.
Демонстрантите твърдят, че протестите на природозащитниците са платени, а тяхното шествие отразявало реалните искания „на народа“. Наред с това обаче колегите от OFFnews.bg, които са на място и предават протеста на живо съобщават, че служителка в отдел „Социални дейности“ в Банско е споделила, че представители на общината са дошли организирано на протеста в София. Те са освободени от работа днес, защото община Банско ги подкрепяла за шествието.
Подобна информация са потвърдили и демонстранти от община Костенец. За шествието в София днес община Костенец ги е докарала с автобус.
Мнозина от демонстрантите носят еднакви знаменца на България и ЕС, както и еднакви жълти свирки.

Хората от планинските общини искат президентът Росен Плевнелиев да оттегли ветото си над Закона за горите, без този закон пряко да засяга инвестициите в повечето общини, включени в коалицията, председателствана от бизнесмена Филип Цанов.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети