Сапаревобанци в сценарий за изменението на защитените територии

Законът за горите не касае Рила и Пирин и това говори, че започва кампания за падане на плановете за управлението на националните паркове, коментира за dennews.bg Андрей Ковачев от „Зелените”

Десислава Панайотова-Янкова
20.06.2012
размер на текста:

Андрей Ковачев

Протестите на хората от Сапарева баня, режисирани или не, се използват за подготовка на почвата за предстоящи законови изменения, които да „пуснат” безпроблемно инвеститорите и в защитените територии. Това коментира пред dennews.bg съпредседателят на „Зелените” Андрей Ковачев, часове преди втория протест на сапаревобанци, този път на жълтите павета.
„В момента хората от Сапарева баня нямат повод за протести, тъй като Законът за горите касае предимно Витоша и намеренията на инвеститора „Витоша ски”, но не и инвестициите в Рила и Пирин. Това показва, че в момента започва цялостна кампания, чиято цел е падането на плановете за управление на защитените територии и безпроблемното навлизане на инвеститорите в националните паркове”, коментира Ковачев.


В момента няма никаква пречка пред основния инвеститор в сапаревобанския дял на Рила планина „Рила спорт” да реализира намеренията си

 

в частта от земите, които са извън Национален парк „Рила”. Единствената бариера пред „Рила спорт” е Законът за защитените територии, който в момента не подлежи на обсъждане или поне не е публично известно да се готви промяна в текстовете му.
На протеста и блокадата на Е-79 край Дупница обаче управителят на Рила спорт Славейко Стайков изтъкна, че именно Законът за горите пречи за реализиране на още инвестиции.
„И без промените, и с промените в Закона за горите „Рила спорт” могат да реализират проекта си в границите извън защитените територии. Странно е, че нещата се представят така, че пречката е Законът за горите. По-голяма част от проекта на „Рила спорт” се отнася за територии в Национален парк „Рила”, а на този фон протестите са леко казано странни. Явно се разиграва сценарий, не и без помощта на правителството, чиято цел е да манипулира не само местните хора, но и общественото мнение.

 

Обществото трябва да реагира незабавно, защото протестите и при Симитли, и при Дупница са ясен знак, че се задава по-голяма опасност-падането на плановете за управление на националните паркове.

 

Както сме категорични, че промените в Закона за горите бяха лобистки, така вярвам, че в момента протестите на хората от Рила и Пирин са лобиране и опит да се покаже обществено мнение и нужда от промяна на Закона за защитените територии”, обясни още Андрей Ковачев.
Намесата на правителството и по-точно на Министерство на земеделието и храните в контрапротестите на местните общности, излезе наяве от сигнал на лесничеи до медиите, че е издадена заповед за задължителното им явяване на днешния протест срещу ветото на президента Росен Плевенелиев.


„Нека местните хора разберат, че Законът за горите не защитава тях и малкия бизнес, а мегакурортите и туроператорите

 

И в момента при посещения на големи групи на Банско е определено в кои заведения и механи ще обядват и в кои хотели ще се настанят”, обясни още Ковачев. Според него мегакурортите ще разчитат на печалба от all inclusive, като това задържа туристите в границите на обектите на инвеститора
Къде с чувство за хумор, къде показвайки болната истина, форумци коментираха, че всъщност в момента

 

хората от Сапарева баня, Банско, Разлог и Добринище протестират срещу собствения си интерес

 

защото ако скандалните промени в Закона за горите останат Витоша ще се превърне в мегакурорт и столичани, които представляват почти на 100% от платежоспособните туристи и скиори у нас няма да имат интерес да навъртат излишни километри до Рила и Пирин.

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети