Днес честваме 250 години от написването на "История славянобългарска"

dennews.bg
19.06.2012
размер на текста:

Днес се навършват 250 години от написването на "История славянобългарска" от атонския монах Паисий Хилендарски.
Близо 370 години след падането на българската държава под османска власт величието на Първото и Второто българско царство е почти забравено. От монашеската килия на Паисий започва българското пробуждане, новият възход на идеята за държавност в съзнанието на народа ни.
„История славянобългарска" е преписвана и предавана като светиня от ръка на ръка, за да положи началото на българското Възраждане. Известни близо 70 исторически преписа на Паисиевата история. И днес ученици от различни краища на България преписват книгата на скромния монах.
На 200-годишнината от нейното създаването й - през 1962 г., Паисий Хилендарски е канонизиран за светец от Българската православна църква.
На 250-годишнината от създаването на Историята е 290-годишнината от рождението му е посветена изложба на Националния литературен музей. През месец май тя беше представена в Столичната библиотека. В експозицията са представени летописните традиции на българите от ранното Средновековие до епохата на Паисий, както и източниците, които той използва за написването на своята История. Отразени са дискусиите, свързани с биографията на Паисий, и отзвукът от „История славянобългарска" във времето.
Експозицията ще гостува и в други български градове.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети