Демократичните леви и ПАСОК съгласни за коалиционно правителство, СИРИЗА отказва

dennews.bg
18.06.2012
размер на текста:

163 места в 300-членния парламент получиха заедно консервативната партия Нова демокрация и социалистическата ПАСОК, обяви гръцкото министерство на вътрешните работи, цитирано от ИТАР-ТАСС.
С най-много гласоподаватели са партията Нова демокрация 30, 5 % и 130 места в парламента, следвани от коалицията на радикалната левица СИРИЗА с 26,57 процента и 71 депутати и социалистическата ПАСОК с 12,48 на сто и 33-ма депутати.
Четвърти са дясната партия "Независими гърци" със 7,46 на сто и 20 места в парламента, следвани от крайнодясната "Златна зора" с 6,93 на сто и 18 места, Демократична левица с 6,1 на сто и 16 места и Гръцката комунистическа партия (ККЕ) с 4,48 процента и 12 места, информира dnes.bg.
Днес сутринта започна срещата временният министър с председателят на парламента, за да му връчи официалните резултати от изборите, а след това с тях официално ще бъде запознат президентът Каролос Папуляс, който ще връчи на 61-годишния лидер на НД Андонис Самарас първия мандат за съставяне на коалиционно правителство.
Нова демокрация получи най-много гласове на изборите, но не достатъчно за сформиране на самостоятелен кабинет. Самарас още вчера призова всички партии да участват в правителство на националното единство. Той ще има три дни за съставянето на правителство.
Лидерът на социалистите Евангелос Венизелос заяви, че иска в правителството на националното единство задължително да влязат освен НД и ПАСОК, също Демократичните леви и СИРИЗА, която обаче вече отхвърли възможността да участва в управлението заедно с Нова демокрация.
Ако Самарас не успее да състави кабинет, президентът ще предаде мандата на левите радикали, е при неуспех, , мандат ще получи лидерът на ПАСОК, която зае трето място на изборите.
При пореден неуспешен опит Гърция ще бъде изправена след месец пред трети парламентарни избори, а това не е вариант, защото страната няма да издържи на нови избори.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети