300 на колене с молитва към Бойко

Десислава Панайотова-Янкова
18.06.2012
размер на текста:

Луксозен плакат призовава премиера да отреже пипалата на октопода. Снимки: dennews.bg

Предвождани от оркестър и oрганизирани с платен от коалицията „Природата за хората и регионите” превоз, 300 сапаревобанци блокираха движението на Е-79 с искане президентът Росен Плевнелиев да оттегли ветото си върху скандалния Закон за горите, наложено след тридневни граждански протести в столицата.
Три големи автобуса, спонсорство от коалицията, председателствана от Филип Цанов, три училищни автобуса, платени от общината, бусчета и автомобили изсипаха участниците в протеста минути преди 11 часа на главния път край дупнишкото село Пиперево.


Около 30 полицаи охраняваха тълпата, като на място беше полицейският шеф на Дупница Борислав Динев и шефът на група Престъпления по пътищата Александър Александров.
 

След няколко минути за организация на действията и разгъване на плакатите, част от които познати от предишни изяви на сапаревобанци, но някои нови и луксозни, групата се насочи към пътното платно. Полицията не възпрепятства блокирането на движението, като само опаса с кордони протестиращите, за да се предотвратят инциденти. На платното хората останаха близо 5 минути, макар че първоначалният сценарий, договорен между организатора-кметът на Сапарева баня Сашо Иванов и колегата му от Дупница Методи Чимев, предвиждаше блокадата да бъде 1 минута.


Сред протестиращите беше ОбС-шефът на Сапарева баня, дългогодишен управител на хотелите на руски инвеститори в Сапарева баня и Паничище Петър Чучуганов,

 

заместник-кметът Радка Георгиева, финансистът на общината Калинка Андреева, шефът на общинското лесничейство Калоян Бояджиев, част от общинската администрация.

Тези двама мъже държаха плакат от името на хората от Дупница, но се оказа, че са от Сапарева баня.


Въпреки политическите спорове с организатора на протеста Сашо Иванов, с един от туристическите си микробуси на протеста дойде и шефът на групата на ГЕРБ в ОбС Калин Гелев. На място беше и Никола Фарфаров от БСП и други съветници.
Организирани с плакати в протеста бяха включени и непълнолетни момичета и момчета от школите по ски на треньора Райко Пенев.
Двама роми държаха плакат „Жителите на Дупница ръка за ръка с жителите на Сапарева баня”. На въпрос колко са хората от Дупница те отговориха: „Е, не знаем. Ние сме от Сапарева баня”.
Разпознахме само едно лице от Дупница на протеста-това на водача на дупнишките барикади от 1997 г. Георги Гиздов. Днес той отново бе въоръжен с историческия байрак от три сини знаменца.
 

От мегафон кметът Сашо Иванов благодари на хората, че са откликнали на апела да излязат на контрапротест и се закани, че в сряда хората отново ще трябва да се качат в автобусите, за да отидат на протест на жълтите павета в столицата. Иванов повтори познатите вече доводи в подкрепа на инвеститорите в планинските райони, а именно ниската безработица и труден живот на местните хора. Като основни виновници за липсата на доходи и труден живот под планината Иванов посочи за пореден път „псевдоеколозите”.
"Предполагам и на вас, като на мен, ви омръзна от тези митинги, които правим. Ние не одобряваме екологичния рекет, но сме принудени да действаме по същия начин. Не е нормално да имаме такива природни дадености, а да имаме най-високата безработица в региона”, обясни Иванов. Той се закани, че докато продължава „екологичният рекет” ще има ответна реакция от коалицията „Природата за хората и регионите”, в която членуват общините Сапарева баня, Банско, Добринище, Разлог, Смолян, Самоков и инвеститорите в тези региони.
Иванов посочи още, че от три години планът за управление на Национален парк „Рила” е изтекъл и това допълнително затруднява инвестициите.
„Това за нас не са еколози, а шепа хора,които получават финансиране от европейски програми и фондове, за да манипулират общественото мнение. Ние не вярваме на тези хора.
В сряда в 11 всички трябва да сме пред „Александър Невски” за протести на коалицията. Има хора, за които е жизнено важно тези промени в закона. Не е редно нашите семейства да гладуват”, посочи Иванов. (Виж видеото след текста).

 

Едва изчакал речта на кмета, бившият председател на ОбС и настоящ общински съветник Венчо Златанчев призова всички да паднат на колене, „за да измолят оттегляне на ветото”.


Макар повечето от групата да реагираха със смях на думите му, след като кметът и Златанчев дадоха личен пример и огънаха колене на асфалта, цялата група се сниши.
След това всички се изтеглиха от платното и останаха още няколко минути в страни от пътя.

"Свободата, Санчо, е на върха на копието", извади цитат от "Дон Кихот" на Мигел де Сервантес, Венчо Златанчев.


„Имаме интерес и затова сме тук. Не може еколози някакви да ни определят как да живеем. Вярваме на инвеститорите, а и ние самите няма да позволим гората да бъде изсечена”, обясни възрастен мъж. Негов приятел пък ни попита за какво му е сега да строи къща за 60 000 лв., като децата му са в чужбина.
„Имаме лифт, но искаме още най-малко 10, за да живеем добре. И оттук се вижда, че няма изрязана гора. Какво толкова? Може в чужбина да строят писти и лифтове, а ние не можем така ли?!”, посочи жена. На въпросът ни колко хора от Сапарева баня са намерили работа при инвеститора на лифта тя отговори: „Много са! Има касиери, такива които указват местата на паркинга...”
Според местните по-големият проблем е не сечта за лифтове, а това, че „никой не залесява”.


Славейко Стайков:

С удобен закон може да направим още 2 лифта за 2 г.

 

Славейко Стайков

Шефът на инвеститора на лифта до Езерата и наемател на новата хижа „Рилски езера” Славейко Стайков също се появи на протеста. Той обясни, че старият Закон за горите създава много пречки пред инвеститорите.
„Ние сме възпрепятствани да работим. В трите ни фирми работят 50 души от региона. Отначало бяха 90 души, но тъй като нещата не тръгнаха с темповете, с които очаквахме останаха 50. Ако законът е удобен за инвеститорите, ние сме готови до 2 г. да изградим още два лифта”, обясни Стайков.
Той отказа да коментира мотивите към ветото на президента Росен Плевнелиев, в които се казва, че има основания за съмнения, че спорните текстове са в разрез с Конституцията и европейското право.
„Аз не мога да коментирам решението на президента. Знам какво искаме ние. А това е закон, който да ни позволява да работим и развиваме инвестициите си”, посочи още той.

 

Премиерът оставя Закона за горите във фризера до 100% консенсус

 

Премиерът Бойко Борисов обяви вчера в Дупница обаче, че няма да даде на депутатите да четат наново закона, докато не се постигне 100% консенсус между противниците на закона и коалицията „Природата за хората и регионите”.
Той покани и природозащитниците и контрапротестиращите на дебат в парламента.
„Аз съм радостен от ветото на президента. Сега ще има възможност за широк обществен дебат. Нека дойдат всички в парламента с доводите си, а не да ми затварят пътища. Помните ли, че като стана това с интернет, първата държава, която спря АСТА бях аз”, каза в Дупница Борисов.

 

 

Най-четено

Темите от "Общество"

Етикети