Атанасова уволнява в “Пирогов” след фрапиращите разкрития

dennews.bg
18.06.2012
размер на текста:

До края на седмицата, министърът на здравеопазването Десислава Атанасова ще уволни някои от членовете на борда на директорите в “Пирогов”, съобщи БГНЕС.
Като причина тя изтъква заключението на инспектората, че ръководството на болницата злоупотребява с финансите. Докладът за финансовото състояние на "Пирогов" вече е предаден на прокуратурата, на приходната агенция, на държавния финансов контрол и на инспекцията по труда.
Злоупотребите в болница “Пирогов” са начин на работа, това стана ясно от казаното тази сутрин пред bTV травматологът д-р Атанас Кацаров.
„В болницата няма нови инструменти от времето, когато аз бях малък, а машината която се използва при травми е шлосерска бормашина.
Наложи се да си купя сам медицинска бормашина от интернет, а тя не е скъпа само 1000 лв е", обясни пред телевизията д-р Кацаров.
„Аз отивам на работа и всеки ден наблюдавам изнервени пациенти, родители и като използвам остарялата техника се питам, кога ли ще нараня някое детенце? Ето с това живея”, допълни лекаря.
Медицински стандарти има, но те са само на хартия, НЗОК превежда на "Пирогов" близо 40 млн. лв. годишно, но парите изчезват, споделя травматологът.
Клиниката за детска травматология изкарва месечно по 80-120 фил. лв и през нея минават по 120 деца на ден, но нищо ново не е закупено от десетилетия, тъжно добавя Кацаров.
Що се отнася до ремонтите, които се извършват в болницата, положението е критично, 5 години се ремонтира коридора,коментира лекарят и допълва, че целта е да се харчат пари за приближени фирми.
“Лекар в “Пирогов” получава около 1000 лв на месец, медицинска сестра 400 лв, а санитарите под минималната за страната заплата. Нощният труд е 50 стотинки на час”, с огорчение разказва докторът.
В болницата в последно време злоупотребите били начин на работа - с ненужни клинични пътеки, с надписване, с фиктивен прием, пациенти се оперират, без да имат нужда от интервенция.
Имало заповед на ръководството, според която лекарите са стимулирани да изписват повече болнични досиета за интеревенция към здравната каса, а процент от сумата се разпределял сред персонала.
Защо проверките на НЗОК обаче не са открили нарушения?
Лекарят разказва как протичали тези "добронамерени" проверки. "Отива се при директора, седи се един час, пие се кафе, през това време секретарката се обажда, викат се болните от вкъщи, ако няма болни, лягат санитари, сестри, придружители и бройката излиза."
Преди само най-тежките случаи са приемани на стационарно лечение. Сега пациенти и с лека травма се водят на такова лечение. За счупена ръка касата плащала 275 лв. за счупен крак - 365 лв., а лекарите взимат 40% от тая сума.
От декларация, изпратена до телевизията става ясно, че управата в “Пирогов” е възпрепятствана да се яви в ефир, а източниците изнасят невярна информация.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети