Днес Гърция решава съдбата на Еврозоната

DenNews.bg
17.06.2012
размер на текста:

Днес в ръцете на гърците е не само изборът на собственото им правителство, но и съдбата на Еврозоната. Парламентарните избори във финансово колабиралата ни съседка започнаха спокойно в 7 часа днес, а първите прогнозни резултати се очакват в 19 часа. До новите предсрочни избори се стигна след като на предишния вот нито една партия не можа да сформира правителство. Изборите в Гърция решават не само бъдещето на страната, но и съдбата на Еврозоната.
В избирателните списъци са регистрирани около 9 850 000 гласоподаватели. Те трябва да изберат за четиригодишен срок 300 членове на еднокамарния парламент измежду кандидатите, представени от 21 партии и един партиен блок, както и 58 независими.
Общият брой на кандидатите за депутатски кресла е 4873, припомня БТА.
Според последните разрешени проучвания на нагласите на избирателите, публикувани преди 15 дни, консервативната партия Нова демокрация на Андонис Самарас е рамо до рамо с Коалицията на радикалната левица Сириза на Алексис Ципрас.
61-годишният Самарас смята да остане на пътя, начертан от ЕС и МВФ, заради финансовото спасяване на страната чрез заеми за 240 милиарда евро от 2010 г. и заличаването на 107-милиарден дълг, пише и БГНЕС.
Ципрас смята да замени програмата за възстановяване, гласувана от парламента през февруари, с левичарски мерки като национализация и преразпределение на ресурсите.
По-късно днес ще разберем дали гърците са се отказали от желанието да накажат големите партии, предизвикали кризата.
Двамата основни играчи вече упражниха правото си на глас. „Днес говори гръцкият народ. Утре започва нова ера за Гърция", коментира Самарас, смятан за възможен победител,
От своя страна Алексис Ципрас заяви след като пусна вота си: „Ние превъзмогнахме страха. Днес откриваме пътя на надеждата за по-добро бъдеще".
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети