Дори и късно, дебати за Закона за горите ще има

DenNews.bg
15.06.2012
размер на текста:

Управляващите все пак са готови да отворят дебат за скандалните промени в Закона за горите, макар и след приемането им от парламента. Това стана ясно след среща между представители на протестиращите, земеделския министър Мирослав Найденов и премиерът, като инициатор на срещата беше именно Бойко Борисов. Той обяви, че ще забави обнародването на закона в Държавен вестник, за да може да се „изчистят спорните моменти”, информира Медиапул.
Въпреки днешната среща, поредният протест на природозащитниците за тази вечер не е отменен. Два дни подред противници на промените в закона, които според тях директно обслужват интересите на няколко фирми, блокираха кръстовището на Орлов мост.
По закон след като даден нормативен акт бъде приет на второ четене от Народното събрание, държавният глава има срок от 14 дни да го подпише, с което той се придвижва към Държавен вестник, който пък е под опеката на парламента, припомня Медиапул.
По думите на Найденов разговорите в Министерския съвет днес са продължили повече от два часа.
Управляващите и природозащитниците са обсъдили четири точки, като по три от тях са постигнали споразумение.
Продължават разговорите по отношение на най-големия спор за промените в закона– дали да се прави промяна на предназначението на горски територии, когато става въпрос за строеж на спортни съоръжения и ски писти.
Една от точките, по които е постигнат консенсус, е по отношение на разрешаването на сеч до 20 декара без лесоустройствен план. Това беше аргумент на опозицията, с който ПГ на ГЕРБ се съобрази, съобщи земеделският министър.
Постигнато е споразумение и по отношение на корекциите на корита на реки – да не се засягат ценни видове.
Прието е когато се извършва планова сеч в горски територии, тя да не надхвърля прираста на гората, каза още Найденов. По думите му отмяната на текста, позволяващ сечта да надхвърля прираста на гората, е техническа поправка.
Природозащитниците обявиха, че ще бъдат в 19:30 на езерото "Ариана" до Орлов мост, където е планиран пореден протест днес, за да обяснят какво са постигнали на срещата с управляващите.
В понеделник ще има нова среща между еколози и представители на управляващите, съобщи още Найденов.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети