Американец пипна чума от добро сърце

DenNews.bg
15.06.2012
размер на текста:

Няма ненаказано добро. Поредното доказателство за това е американец, който се разболял от чума заради доброто си сърце.
50-годишният мъж от щата Орегон от седмица е в болница, а състоянието му е изключително тежко, след като спасил мишка, нападната и почти разкъсана от улична котка, пише OregonLive.com, цитиран от vesti.bg.
Добрякът измъкнал мишката от устата на котката и не е ясно кое от двете животни го е ухапало и заразило с бактерията Yersinia pestis. Именно тази бактерия е причина за епидемията през XIV век, в която загиват над 25 млн. души.
Симптомите, които проявил мъжа, са класически за чумата – треска, увеличени лимфни възли, болка в стомаха, кръвоизливи.
Тялото на котката е предадено за анализ. Взети са кръвни проби и от други домашни любимци в семейството, както и от местен приют, за да се установи дали става дума за епидемия.
След откриването на причинителя на чумата през 1894 г. смъртността сред хората е спаднала до 5-10% от заболелите. Най-често случаи се регистрират в земеделските райони на САЩ, Африка и Южна Америка, а основните разпространители, както и в миналото са бълхите и гризачите. При миграцията на плъхове и мишки или масовото им измиране бълхите се насочват към хората и пренасят бактерията, причиняваща чума.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети