Бойко: Уволнение за всеки полицай, позволил си да пипне протестиращите младежи

DenNews.bg
15.06.2012
размер на текста:

Уволнние за всеки полицай, позволил си да посегне или само докосне протестиращите срещу промените в Закона за горите. Това обяви в ефира на Нова телевизия премиерът Бойко Борисов. За да се избегнат арестите и докосванията между младежите и полицаите обаче Борисов призова протестиращите да се събират пред Министерски съвет и президентството. Иначе той бил ужасен от гледката на грубите арести на протестите на Орлов мост вчера и в четвъртък.
„С огромно притеснение от два дена следим протестите. Нека не затварят Орлов мост. Притеснен съм, защото тези млади хора могат да си проведат протестен митинг, където желаят. Единствената ми молба е да не затварят Орлов мост, да отидат пред парламента, пред Министерски съвет. Защото когато го затворят полицията е длъжна да го отвори. И веднага полицията и младежи влизат в схватка”, е сутрешната логика на премиерът.
„Парадокс е, че тези хора протестират, като промените се правят за тях”, коментира пред Нова телевизия още Борисов.
Той покани противниците на скандалните промени в парламента днес, за да се „разберат страните”. „Да дойдат да им обясним. Нашите депутати искат да се срещнат с тах”, коментира Борисов. На въпрос на водещия Евгени Генчев, защо до момента депутатите и властта не са обърнали внимание на мотивите на природозащитниците, които протестират не от два дни, а от месеци, премиерът коментира, че често пъти разбира за случващото се в парламента едва след като законите бъдат приети. „Аз работя с министерски съвет, разбирам какво правят депутатите едва след като нещата излязат по медиите. Това са две различни институции”, правда се Борисов. Той все пак защити промените в Закона за горите, като обясни, че в Австрия, т.е. Алпите има хиляди километри писти, докато у нас застроената горска площ е под 1 процент. Тази логика многократно е оборвана до момента от зелените с простото сравнение на мащабите на Алпите и планините у нас. Според тях процентното съотношение между пистите и площта на горите в Алпите означава, че в нашите планини трябва да има писти с големината на детски площадки.
Според Борисов страховете на зелените, че законът ще доведе до поголовна сеч не са оправдани, тъй като при отрязването на 1 дърво се засаждат 10 нови.
Лобистките текстове в закона, с които се спестяват хиляди и милиони левове на инвеститорите при застрояването на националния ресурс, премиерът обясни с нуждите на скиорите и сноубордистите.
„Не разбирам защо тези хора протестират, като това се прави за тях. Нали искат да карат ски и борд през зимата. Ето сега закона ще позволи да се обнови стария лифт над Банско”, посочи премиерът.
Все пак, ако природозащитниците са по-убедителни в мотивите си срещу закона, „съм готов на крачка назад”, обеща на водещия Борисов.

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети