Зелени протести всеки ден! До налагане на вето на Закона за горите

DenNews.bg
14.06.2012
размер на текста:

Вчера бяха арестувани 10 души, ексцесии обаче не бяха допуснати, както от страна на протестиращите, така и от полицията. Снимки: Георги Стоев

Протести и флашмоб акции ще има всеки ден, докато президентът Росен Плевненлиев не наложи вето на скандалния Закон за горите. Това е категоричната позиция на коалицията от екологични организации „За да остане природата в България”. Този, който не може да се включи в протестите може да изпрати писмо на държавния глава с искане за налагане на вето чрез сайта на президентството (влез тук).
„Сега настъпи моментът за президента Плевнелиев да демонстрира своята свободна воля и достойнство. Дали ще даде вето на Закона за горите зависи и от нас, нашата подкрепа и твърда позиция. Защото днес тези, които имат гражданска позиция, излизат по улиците да я изразят не от антагонизъм, а от грижа към природата и живота. Вчерашните събития доказаха това. Ако президентът не успее да реагира своевременно и адекватно сме готови да продължим тези действия всеки ден”, призовават от „За да остане природата в България”.

Организаторите призивават, тези които се включат в акцията днес да не влизат в конфликт с полицията, а тези, които не могат да участват- да изразят гражданската си позиция с писмо до президента.


Флашмоб акция на Орлов мост ще има и днес. Както писахме, близо 3000 души вчера блокираха за половин час натовареното кръстовище, откликвайки на призива на природозащитниците разпространен само през Фейсбук и по електронната поща.
Дори самите организатори се изненадаха, че толкова много хора, не само природозащитници, откликнаха на апела, тъй като акцията бе организирана за по-малко от три часа.
„Бяхме единни, държахме се за ръце, седяхме на тротоара, пеехме песни за рождения ден на Бойко, но той не ни уважи. Днес е ред на Росен Плевнелиев - той може да наложи вето на промените в Закона за горите. Тези промени, които могат да напълнят партийните каси; да подсигурят бъдещето на Цеко Минев, Емо Фаса, Ковачки и другите олигарси; да увеличат двойно и повече сечта в горите; да застроят всички наши планини. Но не могат да гарантират въздуха, водата и здравето ни”, се казва още в позицията на зелените. Акцията този път е под надслов „Г-н Президент, елате при нас! Искаме вето на Закона за горите!”.
Сборният пункт отново е езерото Ариана точно в 19:30. В 19:45 е планувано излизането на платното на Орлов мост. „Стоим там докато не получим отговор от Плевнeлиев, че ще се срещне с нас и ще наложи вето. Ако не го направи си тръгваме точно в 20:45 и утре пак!”, казват организаторите и настояват, хората които се включват в акцията да не влизат в конфликти с полицията.
Вижте повече информация за промените в закона ТУК

 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети