Деца от Дупница развеселиха омбудсмана с остроумие

Светлана Пилева-Блатска
12.06.2012
размер на текста:

Константин Пенчев Снимки: dennews.bg

Ученици от ОУ „Евлоги Георгиев” развеселиха омбудсман на България Константин Пенчев по време на посещението му в Дупница днес. След напълно деловата част, в която Пенчев обясни на децата за собствените им права, разказа им какви са функциите и правомощията на националния защитник и при какви случаи той може да се намеси, остроумието на учениците превърна срещата в приятелска. „Ако вашите права са нарушени към кого ще се обърнете”, беше въпросът, който хем затрудни Пенчев, хем го накара да се усмихне.
“Очарован съм от срещата с тези възпитани и умни деца! Досега в нито едно училище не са ми задавали толкова смислени и конкретни въпроси”, беше коментарът на Константин Пенчев след срещата с учениците, която е част от националната кампания на МОМН „Участвам и променям!”, подкрепена от омбудсмана.
Възрастните обаче засипаха обществения защитник с проблеми и казуси ала „Параграф 22 по време на приемната му в Дупница. Повече от 20 дупничани се срещнаха лично с Константин Пенчев. Подготвени с папки и документи, голяма част от тях поискаха намесата му по съдебни спорове, което обаче не влиза в правомощията на омудсмана. Като бивш върховен съдия Пенчев не остави проблемите да минат покрай ушите му, но реално в сегашната си роля той може да се намеси само по тълкуването на правни норми, но не и съдебни спорове.

Ани Вакъчлиева иска намесата на омбудсмана за недомислици в здравеопазването.


Един от сигналите, които омудсмана ще разгледа и ще се произнесе по тях беше подаден Ани Вакъвчиева. Дупничанката поиска намесата на обществения защитник за реда и начина на оспорване на болничните листове.
„Защо когато имаш необходимите документи от лекарска комисия, за това, че си болен, трябва да се оспорват по административен път решението на ЛКК. Редно ли е изплащането на болничните да бъде спирано, ако не отидеш на ТЕЛК в уречения ден, без да има значение дали си бил в състояние да отидеш или не”, попита Вакъвчиева. Тя не скри и възмущението си към изискването към болните от инсулинозависим диабет, което ги принуждава да гарантират, че няма да се разболеят по-лошо.
В момента пациентите с този тип диабет подписват на всеки 6 месеца декларация, когато получават инсулина си, че няма да влошават състоянието си, което всъщност не зависи от тях. Същото запитване Вакъвчиева е правила и към предишния омбудсман Гиньо Ганев през 2008 г., но отговор така и не е получила.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети