Психиатър сравни Брайвик с Ханибал от „Мълчанието на агнетата"

dennews.bg
12.06.2012
размер на текста:

Един от психиатрите, които са изследвали норвежкия стрелец Андерш Брайвик, който е обвинен в убийството на 77 души, го сравни с главния герой на филма "Мълчанието на агнетата"- серийния убиец и канибал Ханибал Лектър, информира РИА „Новости”.
Психиатрична експертиза Ейрик Йохансен е направил, след като е прекарал общо 26 часа с Брайвик, преди да свидетелства в съда.
"Срещата с Брайвик беше почти като среща с Ханибал Лектър”, казал Йохансен
Според психиатъра Брайвик е абсолютно нормален човек, който е напълно наясно с действията си.
"В светлината на неговата идеология, аз не мисля, че той може да бъде лекуван с терапия или медикаменти. Той е създал собствен образ с цел да убеди другите десни екстремисти и фашисти да следват примера му, образ, който не съовтества на неговата същност. Но не може да става въпрос за умствено отклонение, гласи част от експертизата на психиатъра, представена като доказателство в по делото.
Делото срещу Брайвик влезе в съда на 16-и април тази година. Той е обвинен в това, че на 22-и юли миналата година направи експлозия в правителствен квартал, в разултат на което загинаха 8 души. След това откри стрелба в младежки лагер на остро Отьоя, където уби 69 души.
Основният въпрос, на който съдът трябва да отговори, е вменяемостта на Брайвик по време на извършване на престъпленията. Първата съдебно-медицинска експертиза, която бе представена в края на ноември миналата година показа, че Брайвик страда от параноидна шизофрения, не може да носи наказателна отговорност за престъпленията си и трябва да бъде изпратен за принудително лечение.
Окръжният съд на Осло реши да назначи втори независим преглед. Заключението на двамата експерти, което бе оповестено на 10-и април бе сензационно, а именно, че Брайвик е напълно наясно с действията си. Това означава, че той ще бъде първият в норвежката история, осъден за тероризъм. Ако съдът установи, че Брайвик е психично болен, може да го изпрати за продължително лечение в психиатрична клиника. Самият Брайвик каза по време на едно от заседанията по делото, че е психически здрав и трябва да бъде наказан в съответствие с Наказателния кодекс.
 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети