Двойни заплати за депутатите в следващия мандат

DenNews.bg
12.06.2012
размер на текста:

Двойни заплати да взимат висшите държавни служители, това подготвя екипът на вицепремиера Симеон Дянков от началото на следващия мандат. Един от мотивите да се приеме такъв закон е възможността да се привлекат високоплатени кадри от бизнеса, съобщи bTV.
В момента заплатите на държавните служители в парламента зависят от средномесечната заплата на наетите в обществения сектор.
Този показател се променя на тримесечие, а в момента е 752 лева. Депутатската заплата сега е 2253 лева, на министрите - около 3000, а на заместниците им - около 1400 лева. На председателя на парламента и на премиера - около 3300 лева, което е 55% върху депутатското възнаграждение.
Премиерът Бойко Борисов се зарече още през ноември, ще за следващото правителство заплатите ще са по-високи. Негов основен аргумент беше, че той носи цялата отговорност в държавата срещу възнаграждение от 1500 евро.
"И на всички в държавата аз съм виновен, ако паднат, ако станат, Борисов е виновен – и това, за 1500 евро”, заяви тогава министър –председателят и посочи, че 250 хиляди евро получават колегите му в Брюксел за година.
Тъй като проектът на закона все още е в начална фаза, не е изяснено кои висши държавни служители ще обхване. Не е решено и точно как ще се определя заплатата им и как размерът й ще се обвърже с дохода на хората, работещи извън стените на властта или със състоянието на икономиката.
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети