Своеволия на Напоителни системи превърнаха река Рилска в опасност

DenNews.bg
01.06.2012
размер на текста:

Кметовете на Кочериново бяха домакини на срещата. Снимки: dennews.bg

Своеволия на Напоителни системи, под командването на регионалната шефка за Кочериново Мариана Кирилова превърнаха река Рилска в опасност. Машини на дружеството влизат без разрешение от страна на Басейнова дирекция-Благоевград в коритото на реката, трупат камъни и разбиват диги, като променят течението на водата от години.
Това е констатирано след спешна проверка от страна на община Кочериново и Гражданска защита, след като пострадал от действията на Кирилова се оказа и бившият кмет на Дупница Панчо Панайотов. Той има имот в близост до реката в селището на кочериновското село Стоб. На 21 май в коритото до неговия имот под претекст, че трябва да се изчисти канал, стопанисван от Напоителни системи, е разбита дига в коритото на реката. Така течението се обръща и отнася брега, заедно с парче от частния имот на Панайотов. Унищожени са и 20 метра от оградата.
След подадената от него жалба вчера в община Кочериново се проведе среща между община Кочериново, представители на Областна администрация и Напоителни системи, инициирана от водния оператор. Регионалната шефка Мариана Кирилова обаче напусна демонстративно срещата.
„От 19 г. съм собственик на имота. Виждал съм реката много по-буйна и пълноводна, но не е имало проблем за мен или съседите. От 2-3 г. обаче при почистването на канала на Напоителни системи машините им трупат камъни и боклуци в коритото на реката. Така се образува голям остров, който запушва реката. До сега по-голяма част от водата течеше в образувалия се десен ръкав. На 21 май, когато те са влезли без разрешение от Басейнова дирекция, което е нужно по закон, са разбили част от дигата и са насочили реката в левия ръкав. За мен действията на Кирилова са злоупотреба с власт. Не само, че не е имало разрешение от Басейнова дирекция, но Кирилова е разпоредила влизането в реката, въпреки че сега е абсолютно забранена каквато и да е дейност в реката, защото е размножителния период на рибата ”, обясни Панайотов.

Панчо Панайотов иска административно наказание на Мариана Кирилова (със синьото).


Според него действията на Кирилова трябва да бъдат разследвани от прокуратурата. „Аз обаче за момента няма да сезирам обвинението. Това което искам е Кирилова да бъде наказана административно за своеволията, които си позволява. А доколкото разбрах това не е първият такъв случай”, каза още той.
Към искането му за административно наказание за Кирилова се присъедини и кметът на Кочериново Иван Минков.
„Много пъти изрично съм разпореждал и съм издавал предписания напоителни канали да не бъдат пускани, но тя не се е съобразявала с това. Има десетки случаи, в които по този начин са наводнявани къщи и имоти по поречието на реката”, обясни Минков. За него обяснението на Кирилова за последния случай от 21 май, че е трябвало да бъде пусната вода за напояване на ягодови градини, е нелепо.
„Имаше страшно много дъжд. Хората се оплакваха, че може посевите да загният, та не знам за какво е било толкова спешно да се пуска канала, след като и самата река беше изключително пълноводна и имаше опасност от щети”, пита се Минков.
За да се предотвратят нови щети по поречието на река Рилска от Напоителни системи и Областна администрация ще поискат разрешение от Басейнова дирекция за ново влизане на машини след спадането на нивото на реката. Тогава коритото трябва да бъде изчистено от натрупаните до момента камъни и боклуци, за да се „отпуши” течението. Община Кочериново пък се ангажира да отпусне малогабаритен багер.
 

Най-четено

Темите от "Кочериново"

Етикети