Нов тандем „Галеви” изскочи от гората над Бобошево

DenNews.bg
09.05.2012
размер на текста:

Общо 400 лв. са намерени в двамата инспектори. Снимка: Пресцентър на ОДМВР-Кюстендил

Нов тандем „Галеви” изскочи на хоризонта още преди славата на дупнишките братя да „залезе” към затвора в Бобов дол.
При спеакция на служители на сектор Борба с организираната престъпност и служители на ОДМВР-Кюстендил с подкуп от по 200 лв. вчера са задържани двама горски инспектори от Дупница. Служителите на Регионалната дирекция по горите-Кюстендил Владимир Кацарски и Асен Манолов са арестувани в Бобошево по сигнал на собственици на дърводобивни фирми, които сигнализирали за системен рекет от страна на горските.
От години двамата инспектори са превърнали държавната си служба в частен бизнес, като по подобие на Братя Галеви събирали такса „спокойствие”. Обичайните „клиенти” на двамата инспектори са фирмите на територията на бивша Дупнишка околия, занимаващи се с дърводобив. Това разкриха източници на dennews.bg, пожелали анонимност. По тяхна информация от години двамата инспектори, пряко подчинени на шефа на РДГ-Кюстендил Здравко Тодоров, си набавяли страничен доход от частните фирми. Тези които плащали месечни такси си осигурявали спокойствие, като това им гарантирало дори и леки отклонения от повелите на закона. Онези, които не плащали таксата „спокойствие” били гонени и постоянно глобявани за дребни нарушения. Двамата инспектори дори изисквали техниката, която работи в гората, също да има винетки. Ако стикерите липсвали, фирмите били глобявани, въпреки, че техниката не е използвана по републиканската пътна мрежа.
Най-фрапиращото обаче според нашите източници е, че Кацарски и Манолов закриляли незаконна сеч в големи размери, като не предприемали мерки по сигнали, подадени по надлежния ред.
Основната дейност на инспекторите е контрол на незаконната сеч на територията на общините от бившата Дупнишка околия, а отскоро и на територията на Рилски манастир. Освен незаконната сеч на държавните територии, двамата са отговаряли и за тази в общински и частни имоти.
Кацарски и Манолов ще останат в полицейския арест за 24 ч. Операцията е осъществена под наблюдението на Окръжна прокуратура – Кюстендил. Срещу тях е образувано дознание по описа на сектор БОП в Кюстендил.
 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети