Кюстендилска вода и Бобов дол на крачка от развода

Десислава Панайотова-Янкова
08.05.2012
размер на текста:

Факирски и Джоров опитаха да убедят съветниците, че режим на водата няма. Благодарение на това си спечелиха покани за гостуване. Снимки: dennews.bg

Водният оператор Кюстендилска вода и община Бобов дол стигнаха на косъм до взаимната раздяла, като разводът засега се отлага само заради държавната повеля.
Остри упреци в мързел, нарочно бездействие и лесно печалбарство си размениха на отворената ОбС-сесия вчера кметът на Бобов дол Кирил Станчев, председателят на местния парламент Огнян Зарев и заместникът му Валери Радлев от едната страна и от друга-шефът на оператора в Бобов дол Николай Факирски и главният инженер на Кюстендилска вода Джоров.
Заканата, че Бобов дол ще подаде искане за отделяне от Кюстендилска вода първо беше изречена от страна на общинарите.
„Съжалявам, но къде е логиката общината да тегли заем, за да подменя водопроводите, а след това ВиК да събира парите от експлоатацията им. Това е като аз да ви построя къща, вие да си живеете и печелите, аз да плащам заема и едновременно с това да живея на улицата”, попита Огнян Зарев, като на няколко пъти даде примери и от опита си на управител на мините. „Когато нещо ти води загуби не го кърпиш, а решаваш проблема кардинално”, посочи още той и почти в прав текст упрекна представителите на Кюстендилска вода, че дружеството явно има интерес да отстранява авариите половинчато и да не прави никакви инвестиции по ВиК мрежата, защото всъщност бобовдолци плащат от собствения си джоб загубите на вода.
„Отделяйте се. Ще гласуваме с две ръце, защото Бобов дол е единствената община, която ни носи загуби. Аз обаче ще ви кажа, че в момента, в който подпишете документ за общинско ВиК общината ви ще фалира. Какви инвестиции искате от наша страна, като ние събираме парите единствено за изразходената вода. Работа на общината е да подновява водопроводната мрежа, а не наша. А и какви инвестиции искате, като загубите в Бобов дол за дружеството възлизат на 50 000 лв. Вие си свършете работата, защото сте единствената община, която не кандидатства с проекти за подмяна на водопровода, докато други общини вече работят за това”. отвърна с атака Джоров.
„Това са лъжи! Имаме одобрен проект за подмяна на мрежата в Долистово, кандидатствали сме и за половината град и още няколко села. Чакаме одобрение”, отвърна кметът Кирил Станчев.
Всъщност от години Бобов дол е тотален рекордьор по загуби на вода –между 71 и 75% и цената за нея-1,26 лв. в момента.

Радлев беше най-активен от страна на общинарите.


Най-емоционалният в срещата, заместник-председателят на ОбС Валери Радлев, на няколко пъти посочи, че и до момента в общината и ОбС не е постъпил новият бизнес-план на Кюстендилска вода и реално местната власт и гражданите нямат представа на какви цени ще бъдат таксувани абонатите и какви са въобще намеренията на дружеството за Бобов дол.
„Първо, че не сте ни потърсили да съгласуваме предварително нещата, ами дори и не считате за нужно да ни уведомите какви са намеренията ви. Абе хора, какво си мислите вие? Че бобовдолци са втора ръка хора и може да си правите каквото искате ли? Ако нещо ви пречим кажете-ще си търсим друга административна област. Но няма да имате изгода, защото Бобов дол издържа областта с предприятията си, но иначе е напълно пренебрегнат...”, разпалено обясни Радлев.
Горещият му тон обаче се сблъска у каменното лице на Джоров, чиито тих коментар беше, че „писма, мисля, са пращани за бизнес-плана”. След още няколко подобни атаки от страна на общинарите обаче Джоров заяви в прав текст, че дружеството няма защо да се допитва до общината, тъй като то преценява балансите си и това колко да струва водата.
ОбС-шефът Зарев пък направо смая аудиторията, като обяви, че всъщност бизнес-планът, по който и в момента ВиК таксува абонатите в Бобов дол, този от миналата година, не е бил приет от предходния Общински съвет. Решението гласи, че местният парламент не приема цената на водата и иска преразглеждането й.
„На вас наистина не ви пука за Бобов дол. Явно се събирате, измисляте една цена и искате ние, независимо дали сме я приели или не, в края на краищата да ни отрежете главите”, коментира Радлев.
На въпросите на общински съветници и кметове кога водният режим в Бобов дол ще остане в миналото, регионалният шеф на Кюстендилска вода отговори, че „това че има режим е пълна лъжа”. Факирски извади таблица за доказателство, от която ставаше видно, че помпата на резервоара е работила с 40 дни по-малко от заложените. „Това означава, че вода е имало и няма как да сте били на режим”, отсече той. Думите му разбира се предизвикаха тъжен смях в залата и дори доведоха до директни покани за гостуване в домовете на съветниците, за да се убеди лично водният шеф, че вода в Бобов дол няма от 21:30 до 6 часа всеки ден.
Скандалите не минаха без темата за „златния водопровод” на кв. „Христо Ботев”. Той беше изграден от общината със заем от 3 милиона лева в мандата на екскмета Йорданка Каленичкова. „Какво искате вие, ние да теглим заеми, да даваме пари за разработването на проекти, а вие след това да събирате такси за водата?! Та този водопровод все още се изплаща от бобовдолци”, изтъкна Радлев, а на обвиненията на Джоров, че водопроводът е изграден без съгласуване с ВиК, зам.-председателят отново отговори с „Пълни лъжи”.
Все пак след тежкия дебат, на момент воден с езика на улицата, двете страни се разбраха да продължат заедно опитите за реанимация на ВиК мрежата. По идея на Зарев проблемни участъци от водопровода, по които постоянно има аварии ще бъдат частично подменяни от ВиК.
Най-точното определение за емоционалната среща в края й пак даде Валери Радлев, който почти като поет определи дебатът като „селска вечеринка”. „От ВиК я направиха такава. Ние искахме конкретни отговори и мерки. Те обаче явно бяха дошли на раздумка”, отсече зам.-шефът на ОбС.
 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети