Дават на прокурор злосторници, увреждали канали за промишлена вода в Бобовдолско

DenNews.bg
07.05.2012
размер на текста:

След дълга игра на котка и мишка Напоителни системи-Дупница ще предаде на прокурор злосторници, причинявали щети са стотици хиляди левове по системата от канали за промишлена вода в Бобовдолско. Това се разбраха на днешната отворена сесия началникът на хидроотдела на дружеството за Дупница инж. Марио Нешев и кметът на Бобов дол Кирил Станчев. Всъщност двете страни си стиснаха ръцете за взаимна работа след открити атаки помежду си на днешната отворена сесия на ОбС-Бобов дол.
Темата отвори кметът на Големо село, който открито нападна Нешев, че от дружеството оставят за дълго време отворени аварии и се допуска изтичането на огромни количества вода, като така не само се нанасят щети по съоръженията на Напоителни системи, но и на инфраструктурата в Големо село и Долистово.
След упреците от страна на селския първенец всъщност се разбра, че причината за течовете са в съселяните му. Или не точно. Но в едни и същи жители на селата, които нарочно разбиват крановете и пускат водата към имотите си, за да я използват за напояване и обслужване на стопанствата си.
„Ние поддържаме съоръженията си, но сме жертва на постоянни посегателства. Това са едни и същи хора, които вие, кмете, знаете. Какво ли не сме правили. Не само, че спираме крановете, но през зимата отстраняваме и механизмите на пускателните съоръжения, но пак водата се отклонява. Затова заедно трябва да вземем мерки тези хора да бъдат спрени”, обясни Нешев, като даде начало на миротвореческия тон.
Екипите на Напоителни системи дори се принудили да направят тапа от върбов клон, защото преди това всички опити да „замразят” системите през зимата се оказали не достатъчно издръжливи на находчивостта на злосторниците.
„Какво ни остава? Остава всяка есен да изливаме камион бетон на отклонението при Големо село, а пролетта да го разбиваме, за да пуснем пак водата за напояване... Друг начин не виждам”, каза още Нешеу. След подсказка от кмета Кирил Станчев двамата се разбраха да се изготви списък с имената на хората от заподозрените групички и те да бъдат предадени на прокурор.
Освен това по молба на Нешев селските кметове ще следят занапред и за други подобни посегателства и ще сигнализират полицията на момента.

Нерегламентираното отклоняване на промишлена вода по този начин усложнява допълнително проблема с критично ниския обем на язовир Дяково и опасността от жесток воден режим, за което писахме по-рано.


 

Най-четено

Темите от "Бобов дол"

Етикети