Оправдаха Първан Дангов за частния общински съвет

Даниела Методиева
07.05.2012
размер на текста:

Бившият кмет на Дупница Първан Дангов бе оправдан по делото за обида, което повече от 2 години водят срещу него 17 бивши и настоящи съветници от местния парламент за изказването му, че общинският съвет е частен. Най-после сагата приключи, след като днес стана ясно, че и последния обиден съветник Иван Бански е оттеглил тъжбата си. Съдията по делото Мая Гиздова постанови всеки от тъжителите да заплати адвокатски хонорар от по 250 лв., които се полагат на защитника на Дангов Юлия Динева по закон.
Защитникът на обидените 17 съветници адвокат Йовчев настоя в пледоарията си Дангов да бъде признат за виновен и да заплати на всеки от тъжителите по 10 000 лв., каквито са техните искови молби. От своя страна Дангов и адвокат Динева защитиха тезата, че с представените договори на фирми на общински съветници с община Дупница е станало ясно, че те са били сключени в качеството им на търговци. Самото изказване на Дангов, че общинският съвет е частен е едно критично изказвани в качеството му на публична личност и нищо повече. Според защитника на обидените съветници обаче Дангов е изкарал наяве позорни обстоятелства, но според Дангов делото за обида срещу него не е било нищо повече, освен опит да бъде поставен на колене чрез политически натиск. И припомни, че сценаристът на този процес срещу него е бившият председател на Общинския съвет Явор Тодоров, а след него под един и същ текст на тъжбите с едни и същи правописни грешки са се подписали останалите съветници.
Решението на Дупнишкия районен съд е на първа инстанция. В срок от 7 дни след уводемяването им, общинските съветници имат право да обжалват пред Кюстендилския окръжен съд. Според адвокат Емил Йовчев в този случай делото ще бъде прекратено заради изтичане на давностния 3-годишен срок, което ще стане при всички случаи, ако страните решат да обжалват.

 

Най-четено

Темите от "Дупница"

Етикети