80,9% от гърците си искат Еврозоната

DenNews.bg
30.05.2012
размер на текста:

80,9 на сто от гръцките граждани не желаят страната им да излиза от Еврозоната, 77,8 на сто се обявяват за корекция на меморандума за икономиите, а 66,4 казват, че биха предпочели коалиционно правителство, сочи проучване в южната ни съседка. Прогнозите са, че на предстоящите избори на 17 юни, консервативната партия Нова демокрация, която подкрепя мерките за строги икономии като начин за излизане от кризата, ще получи най-много гласове. След нея е Коалицията на радикалната левица СИРИЗА, която се обявява против плановете за строги икономии, а социалистите от ПАСОК, които също ще търсят изход от кризата са трети.
Късно снощи, привърженици на партията с крайно десни възгледи “Златна зора” размахаха огнени факли по централните улица на Атина с лозунг “Чужденците-вън”. Припомняме, че на изборите, проведени на 6 май, “Златна зора” спечели 7% от гласовете и в 300-членния парламент влязоха 21 нейни депутати, сред които има явни фенове на Адолф Хитлер.
"Вашият избор ще има последствия не само за вас, но и за нас", пък заяви френският президент Франсоа Оланд и призова гърците да вземат най-правилното решение при изборите на 17 юни. Държавният глава на Франция изтъкна, че един от проблемите на гръцката държава са богаташите, които не плащат данъци. "Вижте положението си, сравнено с африканците, които живеят по-лошо от вас”, допълни Франсоа Оланд.
Директорът на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард също заяви, че гърците трябва сами да помогнат на себе си като спрат измамата с данъци. Тя изтъкна, че съчувства много повече "на малките деца в селско училище в Нигер, които учат по два часа дневно заради отсъствието на елементарни условия и силно искат да получат образование", информира dnes.bg.


 

Най-четено

Темите от "Свят"

Етикети