Слави Бинев с открито писмо до Цецка Цачева за случай на полицейско насилие

dennews.bg
29.05.2012
размер на текста:

Евродепутатът и председател на ГОРД Слави Бинев излезе с открито писмо до председателя на Народното събрание Цецка Цачева, нейните заместници, председатели на парламентарните групи, както и до всички медии. В откритото писмо Слави Бинев сигналириза за случай на полицейско насилие по време на посещението му в Благоевград преди 2 седмици. Ето и пълният текст на писмото:
Обръщам се към Вас, защото поста Ви на пръв между равни в най-висшия законодателен орган на Република България би трябвало да не Ви оставя равнодушна към формите на грубо показване на демокрацията и правовия ред в страната ни. Агресивният и основан изцяло на полицейщина метод на управление води България към пълна разруха и към диктатура, типична за други географски ширини, а не за държава член на Европейския съюз. Поредният повод за моето отвращение от управлението, е че аз като евродепутат съм подложен на политически преследвания в България – нещо немислимо за държава-членка на ЕС. Аз и всички хора, които не се страхуват да назоват нещата с истинските им имена и да отстояват гражданските ценности, сме изложени на видим и необоснован тормоз.
Преди две седмици започнах обиколка на страната като част от гражданско сдружение „ГОРД”, обявен като опозиционен политически съюз. Искахме да запознаем хората с вижданията и целите ни. Използвах възможността да се срещна с гражданите и като евродепутат. По време на среща в град Благоевград с местни жители напълно безпричинно нахлу полиция, пристигнала с 5 патрулни коли с по 2,3 полицая вътре. Това е значителна полицейска сила за този не голям град. Нашето напълно легитимно гражданско мероприятие очевидно е било преценено като по-опасно от всякакви други заплахи и евентуални престъпления, за да пратят да ни проверяват толкова много служители на реда.
Тази полицейска акция бе отговорът на отправените от мен по-рано през деня критики и въпроси към управлението. Без да се представят и с арогантен стил, служителите на МВР изискаха личните данни на всички присъстващи. Липсваха каквито и да било основания за подобна проверка. Когато бе споменат моят имунитет на евродепутат, полицаите все така арогантно отговориха, че не ги интересуват такива доводи. Те дори изрично са ме търсели. Можел съм да се оплача по-късно, действали по нареждания „отгоре”. Това е правен и граждански абсурд! Вследствие на полицейската агресия не можах да изпълня и ангажиментите си като евродепутат. Разполагам и със запис на случката за доказателство. Личните ни данни бяха записани без да се спазват никакви професионални изисквания за съхранението им. Не само, че личните ни данни бяха записани без да се спазват никакви професионални изисквания за съхранението им, но и самите служители на полицията не се представиха и идентифицираха. Двама от присъстващите на срещата граждани бяха задържани в пълен разрез със Закона за МВР. Тези действия на полицията са в крещящо нарушение на българските и европейските закони. Единствената конкретна вина на хората бе ангажираността им към проблемите на българското общество. Официалното оправдание за тази случка бе, че „възрастна дама намираща се далеч от срещата, се притеснила защото, може би, имало криминално проявени”?!
И да приемем (което не е така), че тези лица са криминално проявени, мое право и задължение е да се срещам с всички, пожелали да ме видят. Няма как да изисквам предварително криминалното досие на всеки, пожелал да се срещне с мен, а не е и мое задължение! Случаят е явна демонстрация на полицейско своеволие и политическа репресия. Погазени са всякакви правни принципи и демократични правила. Сякаш отново се намираме във времената на освирепелия и параноичен сталинизъм. Въпреки произвола, ние бяхме готови да приемем официално извинение за случката. Такова разбира се не последва, в разрез с всички нормални морални и законови принципи. Медиите бяха притиснати от тоталитарното управление да скрият този скандален инцидент от българската общественост. Прессъобщението от офиса ни до медиите с описание на случката и нашето становище бе редактирано и цензурирано по скандален начин. Ако желаете, ще Ви изпратя двата текста, за да ги сравните и сама да прецените тази безочлива цензура. Начинът, по който медиите бяха заставени да отразят случилото се само доказват, че Диктаторът използва целият държавен апарат, за да унищожи политическите си опоненти. Тази полицейска акция цели да сплаши обезвереният ни и незащитен от политическите своеволия на управлението, народ.
Настоявам да се предприемат решителни мерки срещу своеволията на държавните институции към българските граждани. Всеки човек дръзнал да отправи критика към стила и методите на управляващите е реално застрашен. Държавата безцеремонно използва всичките си ресурси, за да притиска хората, които ни подкрепят - проверки от полицията, от НАП, преса над журналисти и т. н. За нас случилото се е доказателство, че Премиерът изпитва страх от политически алтернативи. Много хора с добро име са готови да потвърдят, че управлението ги е притискало, за да не ме подкрепят!
При така създалото се положение, смятам, че главата на изпълнителната власт - министър-председателят Борисов лично е отговорен за тези репресии, което всъщност е методът му на работа към политическата опозиция. При официалното представяне на нашето сдружение на 22.04.2012, където присъстваха колеги депутати от ЕП и видни американски политици, аз изказах тези свои притеснения. Предупреждавам, че има реална опасност за посегателства върху моят живот и върху този на моите роднини и съмишленици. Поради реалната опасност, пожелах охрана, предоставена от ЕС. Посегателства върху доброто име, публичното дискредитиране и омаскаряване на хората от „ГОРД” също представляват реална опасност.
Законите се променят и очевидно ще продължат да се променят, за да се даде цялата власт на Премиера-диктатор. Със своето мълчание и бездействие, всички Ние ставаме съотговорни за покушението над демокрацията в България. Голяма част от медиите са контролирани и спонсорирани от Премиера и приближените му и затова са сковани от страх и угодничество. Те позволяват на управника-диктатор да се разправя безпардонно с политическите си опоненти.
Призовавам Ви да загърбим политическите си различия и да се обединим за запазване на българската държава от пълна разруха, към която Премиерът стремглаво ни води. Нужно е да се сформира една широка обществена коалиция за запазване на свободата и на реалната демокрация у нас. Да защитим правото на българските граждани да бъдат свободни и информирани. Нека си припомним великата фраза на Франсоа Волтер - „Не съм съгласен с Вашето мнение, но съм готов да умра за правото Ви да го изказвате”. Много бих се радвал, ако Народното събрание и всички политически сили излязат с ясно становище по повдигнатите от мен въпроси. Обединени можем да постигнем повече и да върнем вярата на народа във възможността за нормален и достоен живот! От всички нас зависи съхранението на демократичните устои в България. По времето на Прехода сме имали различни правителства, но състоянието на демократичните устои и ценности никога не е било толкова критично.
Подчертавам ясно, в случая не става въпрос само за гражданско сдружение ГОРД и за личността Слави Бинев, а за основополагащи демократични принципи и свободи. Едва ли някой се залъгва, че след опита за разправа с нас от „ГОРД”, няма да последва поход и срещу всеки един от Вас. Очевидно, целта е в България да остане само една партия, тази на генерал-лейтенант Борисов. Той би застанал и срещу подкрепящите го в момента политически сили у нас и в ЕС, единствено заради собствените си интереси.
Използвам случая, за да поискам лична среща с Вас, за да можем конкретно да обсъдим поставените проблеми. Не адресирам писмото си до парламентарната група на ГЕРБ, защото тяхната подчиненост и страх от Диктатора доказано ги обрича на пълна липса на собствено политическо мислене и на свободно гражданско поведение .
С уважение и в очакване за среща в удобно за Вас време!
Слави Бинев,
Член на Европейския парламент
Председател на гражданско сдружение
 

Най-четено

Темите от "Страна"

Етикети